Tłusty czwartek już za pasem, więc pora przygotować coś pysznie słodkiego na ten wyjątkowy dzień, kiedy każda ilość cukru jest dozwolona! Dla odmiany od pączków i faworków, które wydawać by się mogło, stanowią nieodzowny element tego święta, zaproponuję coś innego – kruche bułeczki z kruszonką! Robiła mi je zawsze babcia, a ja zabierałam je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Później szkołę skończyłam, ale o tych słodkościach całkowicie zapomniałam, aż w końcu nadszedł dzień kiedy chciałam zrobić je ponownie i okazało się, że przepis przepadł! Naszukałam się co nie miara, przekopałam wszystkie kucharskie notatniki, wycinki z gazet starsze ode mnie i nic! Jak się pewnie domyślacie historia ma pozytywne zakończenie, bo skan przepisu bezpiecznie czekał na dysku 🙂 Dlatego dzielę się nim dzisiaj tutaj, żeby już więcej nie zaginął ani mnie, ani Wam!
Ingredients
- 250g masła
- 400g mąki + trochę do podsypania
- 200g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 500g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- + cukier puder do posypania
Instructions
Masło pokroić w cienkie plastry. Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier i cukier puder. Wymieszać z masłem i wyrobić na kruszonkę. Ciasto francuskie dzielimy na dwie porcje, każdą z nich musimy rozwałkować na prostokąty i oprószyć mąką. Na przygotowane ciasto rozsypujemy kruszonkę, delikatnie ją dociskając. Brzegi lekko zwijamy do środka, a całość zawijamy w roladę i dociskamy z wierzchu. Ostrym nożem kroimy na jednakowe porcje. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy każdą ciasto z wierzchu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy bułeczki ułożone na papierze do pieczenia, na 12-14 minut (aż się zarumienią). Studzimy i zajadamy! Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem 🙂
4 komentarze
[…] przepis na bułeczki z kruszonką ze zdjęcia znajdziecie TUTAJ […]
Super, z ciasta francuskiego zawsze wychodzą fajne rzeczy 🙂
na leniwe poranki rewelacyjne 🙂
To prawda 🙂