Home przekąska Miss Kimchi

Ten kto uwielbia pikantne dania, a nie próbował jeszcze koreańskiego kimchi – ten nie wie, że żyje!
Kimchi to nic innego jak kiszona kapusta, z dodatkiem chrupiących warzyw i mieszanki aromatycznych i ostrych przypraw, które budują ten wyjątkowy smak. Jednak aby go uzyskać, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ najlepsze kimchi powinno kisić się przez około 8 dni. To najpopularniejsze danie koreańskie jest nie tylko doskonałe jako przekąska, ale również jako dodatek do zup, ryżu czy nawet placków. Ten smak z pewnością rozpali Wasze zmysły, a w szczególności podniebienie!

 

 

 

Kimchi

Print This
Prep Time:

Ingredients

  •  
    • 1kg kapusty pekińskiej
    • 5 łyżek soli
    • 3 litry wody
    • 1/2 białej rzepy
    • 1 duże jabłko
    • 1 marchewka
    • 1/2 szklanki szczypiorku  /drobno posiekanego/
  • pasta:
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 łyżki mąki ryżowej
    • 1 łyżka cukru
    • 4 łyżki pasty gochujang
    • 5cm świeżego imbiru  /drobno starty/
    • ząbek czosnku  /przeciśnięty przez praskę/
    • 2 szczypty soli
    • Instructions

      Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę kroić wszerz na ok 1,5 cm paski. Przełożyć ją do miski i zalać wodą z solą. Na wierzchu położyć duży talerz, a na nim najlepiej ciężki garnek, który przyciśnie kapustę. Tak przygotowaną kapustę odstawić na 1,5h.

      Wodę zagotować z cukrem i mąką ryżową (którą możecie wykonać z białego ryżu w Thermomixie lub mocnym blenderze ) cały czas mieszając, aż do uzyskania białego kleiku. Po ostudzeniu dodać pozostałe składniki pasty i dokładnie wymieszać.

      Namoczoną kapustę bardzo dokładnie odcedzić. Wymieszać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, drobno pokrojoną rzepą i startą na grubej tarce marchewką. Teraz czas na dodanie pasty – polecam robić to w lateksowych rękawiczkach. Pastę należy dokładnie wymieszać ze składnikami, nacierając nią kapustę.

      Gotowe kimchi należy przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika i zostawić w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Później można ją przechowywać w lodówce.

      Używanie rękawiczek ochroni Wasze dłonie przez ostrą mocą kimchi!

       

      Pasta gochujang jest dość ostra, więc jeśli nie jesteście przygotowani na piekielnie ostre doznania zmniejszcie jej ilość w przepisie 🙂
      Ale ostro!

      You may also like

      46 komentarzy

      Trzeci Talerz -

      Kimchi od dawna chodzi mi po głowie! Twoje wygląda pysznie 🙂

      Reply
      Ola -

      W takim razie do dzieła! 🙂

      Reply
      Ania S -

      Bardzo ciekawe połączenie 🙂

      Reply
      Ola -

      bo to bardzo ciekawa kuchnia koreańska 🙂

      Reply
      Olka -

      Ciągle do zrobienia 😉 a pikantne uwielbiam!

      Reply
      Ola -

      W takim razie jestem pewna, że będzie Ci smakować!

      Reply
      Natalia Kupczak -

      O, troszkę bym spróbowała! 🙂

      Reply
      Ola -

      Gwarantuję, że potem chciałabyś więcej :))

      Reply
      Ava Valk -

      Ciekawa kuchnia!

      Reply
      Ola -

      I bardzo smaczna 🙂

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      Raz jadłyśmy w jednej knajpce i było… słabe 😛 tzn wystarczająco ostre ale kiepskie w smaku 😛 A że niestety kiszonych produktów nie możemy jeść to nie spróbowałyśmy własnej wersji :/

      Reply
      Ola -

      Faktycznie, trzeba trafić na dobrze zrobione kimchi 🙂 Jeśli nie kiszone, to polecam inne moje przepisy 🙂

      Reply
      Jud -

      Nigdy nie próbowałam, ale wygląda super 🙂

      Reply
      Ola -

      najwyższy czas to zmienić 🙂

      Reply
      natalia20041989 -

      Słyszałam o tym daniu, z chęcią bym spróbowała:)

      Reply
      Ola -

      polecam 🙂

      Reply
      Agnieszka - Polska Zupa -

      Przymierzałam się kilka razy, ale jakoś ostatecznie nigdy nie zrobiłam. Kiedyś jednak ten moment nadejdzie, bo mam na nią straszną ochotę 🙂

      Reply
      Ola -

      gorąco polecam – nie zawiedziesz się!

      Reply
      2 x M :) -

      Pierwszy raz słyszę o tym daniu, ale od razu mnie zaciekawiło, tym bardziej, że ja uwielbiam pikantne potrawy 🙂 Sama raczej nie przygotuję tej potrawy, ale przynajmniej będę wiedziała na przyszłość co to w ogóle jest 😛

      Reply
      Ola -

      Jeśli spróbujesz to na pewno będziesz chciała ją zrobić w domu!

      Reply
      Lady Laura -

      Przyznaję się ,nie jadłam,ale z chęcią poznam smak.

      Reply
      Ola -

      Polecam 🙂

      Reply
      EllaCanto -

      Nigdy czegoś takiego nie jadłam – najpierw chciałabym spróbować np. w knajpce azjatyckiej 😀

      Reply
      Ola -

      Spróbuj, a przekonasz się, że warto ją zrobić w domu!

      Reply
      Klaudia Cebula -

      Uwielbiam, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam 🙂

      Reply
      Ola -

      Spróbuj, to nic trudnego a ile satysfakcji!

      Reply
      Magda -

      Ciekawe danie, już sama nazwa intryguje 🙂

      Reply
      Ola -

      To prawda 🙂 Polecam spróbować 😉

      Reply
      Anulla -

      stanowczo za długo się przymierzam do jej zrobienia!

      Reply
      Ola -

      najwyższy czas to zmienić! 🙂

      Reply
      Joanna Ł -

      Same pyszności:) serdecznie pozdrawiam 🙂

      Reply
      Ola -

      również pozdrawiam 🙂

      Reply
      Naturalne metody -

      Coś wspanialego,wygląda obłędnie;;)

      Reply
      Ola -

      a jakie dobre! 🙂

      Reply
      Renata Walczak -

      jak dla mnie rewelacja, tylko gorzej z pastą,której u nas nie ma, ale coś wymyślę:)

      Reply
      Ola -

      Pastę kupiłam w Kuchniach Świata. Widziałam ją też na internecie. Można ją też wykorzystać jako przyprawę do sosów czy dodatek do marynaty do mięs 🙂

      Reply
      Lena -

      koniecznie muszę spróbować:)

      Reply
      Ola -

      zachęcam 🙂

      Reply
      Danuta Piecyk -

      Super jedzonko .Pozdrawiam

      Reply
      Ola -

      dziękuję 🙂

      Reply
      marta sztabińska -

      Ciekawe danie, nie próbowałam, pora to nadrobić

      Reply
      Ola -

      Polecam 🙂

      Reply
      Olga Pi -

      Jeszcze nigdy nie jadłam, chyba najwyższa pora spróbować:)

      Reply
      Ola -

      Jeśli lubisz ostre – to coś dla Ciebie! 🙂

      Reply
      Zulu k -

      To coś dla mnie, bo uwielbiam kuchnię Orientu 🙂

      Reply
      Ola -

      w takim razie kimchi powinno Ci smakować 🙂

      Reply

      Leave a Comment

      0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000