Są delikatne i rozpływają się w ustach. Mocno kokosowe, oblane gorzką czekoladą – słodki mały grzeszek, po którym na pewno nie będziecie mieli wyrzutów sumienia i z chęcią sięgniecie po kolejną kulkę. Pewnie Was nie zdziwi, jeśli napiszę, że znikają w oka mgnieniu, ale formowanie kokosowych obłoków i obtaczanie ich w czekoladzie sprawia tak ogromną radość, że bez zastanowienia mogę szykować kolejną porcję.
Na pewno będą zdrową alternatywą szkolnej przekąski czy poobiedniego deseru. A tę prostą formę możecie dodatkowo urozmaicić, obtaczając w wiórkach kokosowych czy drobno posiekanych orzechach. Rodzaj czekolady również pozostaje dowolny – ja postawiłam na gorzką, bo w końcu do lata coraz bliżej!
Ingredients
- puszka mleka kokosowego (gęsta część)
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- łyżka syropu z agawy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka oleju kokosowego
- polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- lub
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy
Instructions
Składniki masy kokosowej mieszamy w dużej misce i formujemy kulki (średnica 3cm), które następnie układamy na blaszce i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, lub sami wykonujemy polewę, w której obtaczamy nasze kokosowe kulki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Do przygotowania polewy możecie również zmieszać dwa rodzaje czekolady – mleczną i gorzką, żeby była nieco słodsza.
Kulki oblane ciemną czekoladą będą świetnie wyglądały z cienkimi wzorkami z białej czekolady 🙂
Smacznego!
3 komentarze
moja córka przygotowała je na konkurs kulinarny,zostały zjedzone w 3 minuty.PYCHOTA
super! Gratulacje 🙂
uwielbiam bounty i to domowe jest rewelacyjne 🙂 robiłam czy z samymi wiórkami czy w wersji z kaszą jaglaną 🙂