Home obiad Krem marchewkowo-ananasowy

Krem marchewkowo-ananasowy

by
krem marchewkowo-ananasowy

Ale zimno!

Zima zaskoczyła blogerów kulinarnych! Już szykowałam dla Was wiosenne posty, a dzisiaj po obudzeniu przywitał mnie śnieg! Wstrzymuję się więc z przepisami na lekkie desery i dania ze szparagami, na rzecz rozgrzewającej zupy, która z pewnością ociepli trochę ten mroźny weekend. Przedstawiam państwu dzisiaj krem marchewkowo-ananasowy, lekko pikantny i jednocześnie słodkawy, który podaję z jogurtem naturalnym dla złagodzenia ostrości. Jeszcze tylko odrobina posiekanego szczypiorku i krem marchewkowo-ananasowy jest gotowy 🙂

krem marchewkowo-ananasowy

 

krem marchewkowo-ananasowy


Krem marchewkowo-ananasowy

Print This
Serves: 6-8 Prep Time:

Ingredients

    •   5 szklanek bulionu
    •  3 duże marchewki
    •  łodyga selera naciowego
    • 5 plastrów ananasa
    • 1 średnia cebula
    • pół szklanki soku z ananasa (jeśli korzystasz z owoców z puszki)
    • kawałek imbiru (ok 2 cm, można zastąpić suszonym)
    • 2 łyżki masła lub oleju (ja użyłam masła klarowanego)
    • 1 łyżeczka curry
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ilość dostosuj do swoich upodobań)
    • sól i pieprz do smaku
    • mały jogurt naturalny (można skorzystać z vege śmietany)
    • pół pęczka szczypiorku.

    Instructions

    Cebulę drobno siekam, a imbir ścieram na na tarce z drobnymi oczkami i podsmażam na maśle. W tym czasie przygotowuję bulion, żeby zdążył się zagotować. Kiedy cebula zrobi się złocista, dodaję pokrojoną w talarki obraną marchewkę, selera naciowego i ananasa i przyprawy. Mieszam wszystko ze sobą i podsmażam przed 7-10 minut.

    Wlewam bulion i sos z ananasa (jeśli z niego korzystasz) i gotuję przed min. 30 minut. Czas zależy od grubości marchewki, musi zrobić się miękka, żeby nie pozostawiła grudek po zblendowaniu. Kiedy warzywa są już miękkie, blenduję na gładką masę i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

    Podaję z kleksem jogurtu i drobno posiekanym szczypiorkiem.

     Długość gotowania zależy od tego jak pokroimy marchewkę i selera naciowego, więc im cieniej tym lepiej. Dzięki temu warzywa idealnie się rozgotują i uzyskamy gęsty, gładki krem.
     Jeśli korzystasz z ananasa w puszki, wybierz taki o małej zawartości cukru lub całkowicie bez niego. Jeśli masz całego ananasa, pokrój go na plastry o grubości 1-1,5 cm. Najlepszy będzie dojrzały (ale nie przejrzały, bo wtedy pojawia się winny posmak) owoc.

     

    You may also like

    1 comment

    Małgorzata Hert -

    Bardzo ciekawe połączenie smaków

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000