Home obiad Krem pomidorowo-paprykowy z serem mozzarella

Krem pomidorowo-paprykowy z serem mozzarella

by
krem pomidorowo-paprykowy

Lubicie pomidorówkę?

Bo to chyba jedna z popularniejszych zup w Polsce. Nieodzowny element każdego poniedziałku, bo to przecież najlepszy sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu 🙂 Ale jeśli znudziła Ci się już klasyczna pomidorowa z ryżem lub makaronem to mam dla Ciebie coś świetnego! To krem pomidorowo-paprykowy! A żeby tego było mało, dorzucam do niego kulki mozzarelli, które roztapiają się nie tylko w ustach, ale też w gorącej zupie! Pieczona papryka przełamuje słodki smak pomidorów, a cynamon nadaje korzennego posmaku. Jest jeszcze imbir, który gwarantuje nutkę ostrości. Jeśli czegoś chcieć tu więcej, to tylko dokładki!

Co z tymi pomidorami?

Krem pomidorowo-paprykowy to oczywiście nie jedyny sposób na wykorzystanie pomidorów i jednocześnie złamanie stereotypu zwykłej pomidorówki. Mam coś specjalnego co przypadnie do gusty dorosłym, ale najbardziej zachwyci dzieciaki! Co bardziej przyciągnie ich uwagę niż zupa z ulubionym przysmakiem? Pewnie, że nic! Sami się przekonajcie, próbując krem pomidorowo-pietruszkowy z POPCORNEM!

krem pomidorowo-paprykowykrem pomidorowo-paprykowy
Krem pomidorowo-paprykowy – przepis

Krem pomidorowo-paprykowy

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • puszka pomidorów krojonych
    • czerwona papryka
    • pół cebuli
    • łyżka oleju lub masła klarowanego
    • kawałek imbiru (nadaje ostrości - dodaj do smaku)
    • 0,5 litra bulionu
    • duża szczypta cynamonu
    • łyżeczka cukru
    • pieprz, sól
    • mozzarella w kulkach

    Instructions

    Paprykę przekrawam na pół i wyjmuję gniazda nasienne. Piekarnik nastawiam na 200 stopni (używam termoobiegu) i wstawiam do niego paprykę, ułożoną na papierze do pieczenia (przeciętą stroną do dołu). Piekę do czasu, aż brzegi zrobią się czarne, a papryka zmięknie. Będzie to trwało około 30 minut.

    Po tym czasie wyjmuję papryki i wkładam je do naczynia, po czym zakrywam. Po około 10-15 minutach mogę je z łatwością obrać 🙂 Można również użyć plastikowego pudełka lub strunowego woreczka.

    W garnku rozgrzewam olej lub masło i podsmażam posiekaną cebulę oraz starty imbir. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pomidory z puszki i pokrojoną na kawałki paprykę. Teraz też dodaję cynamon i cukier. Duszę przez 20 minut. Dodaję bulion i zagotowuję całość. Za pomocą blendera, miksuję na gładki krem. Podaję z kulkami mozzarelli i świeżą bazylią.

     

     

     Poza kulkami z mozzarelli, możesz zaserwować zupę z grzankami lub startym żółtym serem. W tej wersji pomidorówki również sprawdzi się popcorn! Podobnie zaserwowałam Krem pomidorowo-pietruszkowy z popcornem
    Jeśli nie masz w domu świeżego imbiru, możesz skorzystać z suszonego. Zawsze bardziej polecam imbir w korzeniu, ale taki również się sprawdzi.

     

    You may also like

    Leave a Comment

    00000