Home obiad Krem pomidorowo-pietruszkowy z popcornem

Krem pomidorowo-pietruszkowy z popcornem

by

Minął sierpień, minął wrzesień, znów październik i 
ta jesień rozpostarła melancholii mglisty woal 
Nie żałuję letnich dzionków, róż, poziomek i skowronkow 
Lecz jednego, jedynego jest mi żal 

Addio pomidory 
Addio ulubione 
                                     „Addio pomidory” Kabaret Starszych Panów

Kiedy klasyczna pomidorówka już się znudzi (co przecież czasem się zdarza), warto urozmaicić ją takimi dodatkami, które nie tylko dodają walorów smakowych, ale również zachęcają do zjedzenia. Przemycenie popcornu jako dodatku do zup, może być świetnym sposobem na skłonienie dzieci do ich zjedzenia – myślę, że nie powstrzymają się przed chwyceniem za łyżkę, jeśli w talerzu zobaczą ten ciekawy dodatek. Co więcej, jestem pewna, że taki wymysł posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym, bo może być świetną propozycją dania na wieczorne spotkanie ze znajomymi.

Delikatny i słodkawy za sprawą pomidorów krem, przełamany aromatem zielonej pietruszki – mniam!

 

 

 

Krem pomidorowo-pietruszkowy z popcornem

Print This
Serves: 8 Prep Time:

Ingredients

    • 800g pomidorów 
    • 200ml śmietany 30% lub mleka roślinnego
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka oleju
    • natka pietruszki
    • łyżka cukru
    • łyżeczka suszonej bazylii
    • pół łyżeczki słodkiej papryki
    • duża szczypta chilli
    • sól himalajska
    • biały pieprz
  • dodatkowo: opakowanie popcornu
  • Instructions

    Przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę podsmażyć  na oleju do uzyskania złotego koloru. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dorzucić na patelnię razem z listkami pietruszki. Dodać przyprawy i cukier i podsmażać ok 7 min.
    Do zagotowanego bulionu dodać warzywa i gotować, aż do zmięknięcia. Następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zblendować na gładki krem. Podawać posypane popcornem 🙂
     Możecie wykorzystać również pomidory z puszki.
    Jeśli traficie na blade pomidory, łyżka koncentratu pomidorowego załatwi sprawę 🙂
     Zamiast popcornu można podawać krem również z grzankami czy ptysiami, ale wydaje mi się, że to już nie to samo!

     

    You may also like

    2 komentarze

    Zuza -

    z tym popcornm musi mieć mega posmak 🙂

    Reply

    Leave a Comment

    00000