Home jesień Krem z boczniaków z miodowymi grzankami

Krem z boczniaków z miodowymi grzankami

by

To dopiero dobry krem! 
Pyszna zupa, która poleca się na jesienny obiad. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc sami musimy o siebie zadbać. A co zrobi to lepiej od pysznej i sycącej zupy z boczniaków?
Ja, chociaż uwielbiam zapach i smak grzybów, tak nie mogę się przekonać do ich konsystencji, dlatego od dziecka skrzętnie wyciągałam wszystkie kawałeczki z sosów, a zupę musiałam koniecznie mieć przecedzoną przez sitko! Nic nie przeszkodziło mi jednak pokochać zupę grzybową całym sercem i odkąd pamiętam należy ona do moich ulubionych 🙂 Zawsze jednak z pomocą przychodzi mi  drobne sitko, a w przypadku dzisiejszego kremu – blender.
Boczniaki ? Jestem na tak!

 

 

Krem z boczniaków z miodowymi grzankami

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • 225 gram boczniaków ostrygowatych
    • litr bulionu warzywnego
    • łyżka masła klarowanego (ghi)
    • 2 cebule
    • por
    • 3 ząbki czosnku
    • szczypta tymianku
    • sól himalajska
    • biały pieprz
  •  
  • dodatki:
  • -kiełki buraka
  • -białe pieczywo (najlepiej nada się zwykła bułka)
  • -odrobina masła klarowanego lub oleju
  • -syrop z agawy lub miód
  • Instructions

    Krem: 
    Za pomocą pędzelka lub wilgotnej szmatki oczyść grzyby z ziemi i piasku. Większe z nich przetnij na pół. Kilka możesz odłożyć, aby później podsmażyć z solą i pieprzem do dekoracji zupy.
    Na maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i por, razem z solą i tymiankiem. Duś przez kilka minut na wolnym ogniu. Dorzuć grzyby i duś aż do ich zmięknięcia. Dodaj gorący bulion i dopraw do smaku.
    Za pomocą blendera zmiksuj dokładnie, aż do całkowitej gładkości.
    Podawaj z miodowymi grzankami, podsmażonymi boczniakami i kiełkami buraka.
    Miodowe grzanki:
    Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Na tłuszczu (masło klarowane lub olej) podsmaż grzanki, a następnie polej je cienką strugą miodu lub syropu z agawy.  Smaż, aż do uzyskania preferowanej chrupkości.
     Aby zupa była gęsta i bardziej sycąca, możesz dodatkowo ugotować ziemniaka lub kubek białej fasoli i zblendować razem z pozostałymi składnikami.
     Zamiast kiełków buraka, które mogą być mniej dostępne, wykorzystaj szpinak lub rukolę. Świetnie nada się również posiekany szczypiorek lub pietruszka.
    Smacznej jesieni!
     

     

    You may also like

    1 comment

    U Rudej na Talerzu -

    Zupy grzybowe, to chyba zaraz za dyniowymi, takie jesienne zupy, na które czekam cały rok. A miodowe grzanki brzmią bardzo intrygująco do tej propozycji 🙂

    Reply

    Leave a Comment

    00000