Nie ma bardziej pożywnego i jednocześnie niewymagającego dużego nakładu pracy letniego obiadu od sałatki! Wciąż trwające ciepłe dni tylko sprzyjają takim przepisom. Ciekawe i bardzo lekkie, ale jednocześnie sycące połączenie zaspokoi nawet większy głód. Odpowiednio doprawiona może być również świetną przekąską na letnią imprezę, albo wieczornego grilla. Ciecierzyca z dodatkiem pikantnych przypraw świetnie łączy się z soczystymi owocami granatu, aromatyczną miętą i delikatnie blanszowanymi płatkami migdałów. Do tego dobrej jakości oliwa extra vergine, która dopełni smak naszego dania i zdrowy obiad gotowy!
Ingredients
- 250g kaszy kuskus
- 2 owoce granatu
- 200g ciecierzycy
- 100g płatków migdałów
- 3 gałązki mięty
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sól himalajska
- biały pieprz
- chilli
Instructions
Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Zalać gorącą soloną wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 min. Po tym czasie wymieszać, aby nie pozostały grudki.
Ciecierzycę zalać wodą i gotować ok 1,5-2h, aż stanie się miękka. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać szczyptę białego pieprzu i soli himalajskiej oraz chilli. Wymieszać z ciecierzycą i podsmażyć przez kilka minut
Płatki migdałów podsmażyć przez chwilę na patelni, aby lekko się zarumieniły.
Listki mięty posiekać na drobniejsze kawałki.
Granat obrać i rozdzielić na kuleczki.
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem i solą oraz oliwą.
Aby sałatka była bardziej sycąca można dodać do niej pokrojone w kostkę podsmażone tofu, pozostawione wcześniej w marynacie z łyżki miodu/syropu klonowego i sosu sojowego.
Smacznego!
19 komentarzy
Świetna propozycja. Uwielbiam kus-kus
Smacznie i kolorowo, a tak najbardziej lubię 😉
W takim razie koniecznie wypróbuj! 🙂
Bardzo lubię kuskus i granat, a i reszta składników jest mile widziana. 🙂
W takim połączeniu smakuje świetnie!
mniam pysznie 😉
oj tak 🙂
bardzo fajna orzeźwiająca sałatka 🙂 znakomita do lunchboxa 🙂
to prawda 🙂
Jakoś nigdy nie mam pomysłu co z tym granatem, więc chętnie spróbuję 🙂
Ja uwielbiam go wykorzystywać w różnych przepisach 🙂 Zobacz jeszcze przepis na stir-fry z granatem, u mnie na blogu 🙂
Bardzo smaczna propozycja.:)
🙂
Wygląda wspaniale i kolorowo 🙂 Uwielbiam dodatek granatu i mięty do kuskusa – jest taki soczysty i aromatyczny 🙂
To prawda 🙂 Niby nic takiego, a smak o niebo lepszy!
Jeszcze nie jadłyśmy granatu w sałatkach. Koniecznie musimy wypróbować takie połączenie 🙂
Dla mnie to połączenie idealne!
podoba mi się to połączenie smaków! Muszę się skusić 😉
Koniecznie 🙂