Home lato Letnie muffiny z rabarbarem i truskawkami

Letnie muffiny z rabarbarem i truskawkami

by


Tak właśnie smakuje początek lata – truskawkami i rabarbarem!
Idealnie nadają się do deserów i wypieków. Osobno są wyśmienite, a razem – jeszcze lepsze! U mnie zostały zamknięte w lekkim muffinowym cieście, przez co rozeszły się zanim jeszcze zdążyły na dobre ostygnąć.
Są delikatne i wilgotne. Słodkie za sprawą truskawek i lekko kwaśne, co jest zasługą rabarbaru.

 

Letnie muffiny z rabarbarem i truskawkami

Print This
Serves: 12 Prep Time:

Ingredients

    • 200g rabarbaru  /łodygi/
    • 150g truskawek
    • 2/3 szklanki brązowego cukru
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • 1 szklanka mleka migdałowego  /można zastąpić zwykłym/
    • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • + brązowy cukier i cynamon
  • Instructions

    Rabarbar i truskawki umyć, rabarbar obrać a z truskawek usunąć szypułki. Łodygi rabarbaru pokroić na talarki, a truskawki na ćwiartki.
    W misie miksera wymieszać mokre składniki z cukrem (tj. mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy).
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Dodać rabarbar i truskawki – wymieszać do połączenia wszystkich składników.
    Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Ja napełniam je do uzyskania 0,5 cm odstępu od brzegów foremki.
    Wierzch babeczek oprószyć cukrem z cynamonem.
    Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni – najlepiej z termoobiegiem.

    Przekonajcie się jak smakuje lato !

    You may also like

    2 komentarze

    Zulu k -

    Pięknie wyszły ! Porywam jedną do kawy 🙂

    Reply
    Ola -

    Częstuj się 🙂

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000