Home przepisy Omlet cesarski z malinami, musem z marakui i gruszką nashi

Omlet cesarski z malinami, musem z marakui i gruszką nashi

by


Są klasyczne omlety, na słodko, na słono. Są naleśniki, pancakes, placki, racuchy… I jest też przepyszny omlet cesarski, w Austrii zwany kaiserschmarrn, w Polsce nie tak popularny i mało doceniany. A jest co doceniać! To puszyste kawałki ciasta, z lekko skarmelizowanym brązowym cukrem na wierzchu i wspaniałymi dodatkami. Poznałam go dopiero w tym roku i to zdecydowanie była miłość od pierwszego kawałka! Gorący omlet, roztapiające się mrożone maliny, słodka gruszka nashi, soczyste pomarańcze i kwaśny mus z marakui – to mój przepis na wspaniały początek dnia! I wspaniały pomysł na walentynkowe śniadanie dla ukochanej osoby ❤

 

 

 

Omlet cesarski z malinami, marakują i gruszką nashi

Print This
Serves: 1 Prep Time:

Ingredients

    • 2 jajka
    • łyżka mąki
    • łyżka cukru trzcinowego
    • szczypta soli
    • cynamon
    • szczypta cukru trzcinowego
    • płaska łyżka masła klarowanego
  • dodatki:
  • - mrożone maliny
  • - gruszka nashi
  • - krem z marakui (marakuja ratatuja ze stragansmaków.pl)
  • - prażone płatki migdałów
  • - świeże listki mięty
  • Instructions

    Na początku oddzielamy żółtka od białek – żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, a białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Powoli, ale bardzo dokładnie łączymy obie masy. Na tyle mocno, żeby konsystencja była jednolita, ale jednocześnie delikatnie, żeby piana nie opadła.  Nad miską przesiewamy mąkę.
    Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wylewamy na nią przygotowaną masę i czekamy, aż lekko się zetnie od spodu, wtedy przewracamy na drugą stronę. I najważniejszy krok – za pomocą szpatułki kroimy omlet na kawałki, posypujemy cynamonem i cukrem i dalej podsmażamy. Kiedy będzie już pięknie rumiany, przekładamy go na talerz i posypujemy ulubionymi dodatkami.

     Zanim przełożysz omlet na talerz – spróbuj. Ciasto jest dość grube, więc warto sprawdzić czy na pewno już się usmażył.
     Żeby uprażyć płatki migdałów sypnij garść na suchą patelnię i praż na małym ogniu. Uważaj, żeby się nie przypaliły!
     Z doświadczenia wiem, że kogel-mogel samoistnie znika łyżką prosto do ust ☺ więc polecam użyć jedno żółtko więcej.

    You may also like

    9 komentarzy

    Magda -

    Ależ to brzmi i wygląda pięknie, jak w najlepszej restauracji 🙂

    Reply
    Ola -

    bardzo dziękuję!

    Reply
    Zuzka -

    Uwielbiam marakuje, szkoda, że ciężko jest dostać w sklepach.

    Reply
    Ola -

    Na szczęście ostatnio pojawiają się coraz częściej w supermarketach 🙂

    Reply
    AGNIER -

    Ciekawy przepis, wygląda smakowicie 😉

    Reply
    Lena -

    ależ wspaniale wygląda!

    Reply
    Ola -

    a jak wspaniale smakuje!

    Reply
    gin -

    O mamuniu, ależ to musiało być dobre! 🙂

    Reply
    Ola -

    oj, było!

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000