Home obiad Oryginalny pad thai

Oryginalny pad thai

by

pad thai

Uwielbiam pad thai!

 Najsławniejszy i zdecydowanie najlepszy tajski makaron. Fantastyczna mieszanina składników sosu i odpowiednie dodatki gwarantują eksplozję smaków. Niepozorne elementy dają w połączeniu smak tak doskonały, że zapragniecie przygotowywać to danie codziennie.
 Tegoroczne podróż pozwoliła mi na własnych kubkach smakowych przekonać się jak smakuje pad thai w swojej ojczyźnie. Niewielki bar umocowany przy rowerze, wok na dużym ogniu i widok na Wat Chalong – to tylko egzotyczny dodatek do tamtych wrażeń kulinarnych, które dostarczyła mi przygotowana porcja makaronu. Musiałam pokonać wiele tysięcy kilometrów, żeby na własnej skórze przekonać się, że przygotowywane wcześniej przeze mnie danie w niczym nie odbiega od tego, które gotowali dla mnie lokalni kucharze. Jedynej rzeczy, której nie dodaję do pad thaia, a oni dorzucali ją za każdym razem, to widok zachodzącego słońca oświetlającego bajecznie kolorowe buddyjskie świątynie, pod którymi złożone są kwiatowe łańcuchy, a parapety sanktuarium zajmują królewsko dumne koty. Właśnie dlatego ten przepis niewątpliwie stanowi dla mnie bilet powrotny do tego wspaniałego miejsca.
pad thai
pad thai
pad thai

Oryginalny pad thai

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • 200g makaronu ryżowego
    • 2 piersi z kurczaka
    • 200g tofu
    • 200g kiełków fasoli mung /w puszce/
    • 150g orzeszków ziemnych niesolonych
    • cebula dymka
    • 1 żółtko
    • 2 jajka
    • łyżka oleju kokosowego
  • sos:
    • 8 łyżek sosu rybnego
    • 4 łyżki soku z limonki
    • 4 łyżki pasty tamaryndowej
    • 5 łyżek cukru trzcinowego
    • 2 łyżeczki sosu sriracha
    • Instructions

      Składniki sosu wymieszać ze sobą. Kurczaka i tofu pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej (najlepiej w woku) wlać jajka i roztrzepać. Dorzucić kurczaka i tofu i czekać aż do usmażenia kurczaka i zarumienienia tofu. Dodać odsączone kiełki i orzeszki oraz sos. Dokładnie wymieszać i wrzucić makaron. Pod koniec wymieszać z grubo posiekaną zieloną cebulką.
      Żółtko roztrzepać w miseczce i cienkim strumieniem wylać na rozgrzaną patelnię cienko wysmarowaną olejem kokosowym, tak aby utworzyła się kratka. Poczekać aż żółtko się zetnie i przewrócić na drugą stronę. Kiedy będzie już rumiane, odłożyć do ostudzenia – możemy nim udekorować nasze danie.
      Makaronu ryżowego nie gotujemy, tylko zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na ok, 5 minut. Po odcedzeniu dobrze jest przelać go parę razy zimną wodą.

       

      You may also like

      37 komentarzy

      Udon z sosem orzechowym, kiełkami i liśćmi groszku - Jak ona gotuje? -

      […] makaronów w azjatyckim stylu? Mój ulubiony przepis to zdecydowanie pad thai!  Wykonany zgodnie z tym przepisem najbardziej przypomina ten, […]

      Reply
      Jak ona podróżuje? – Tajlandia #1 – Jak ona gotuje? -

      […] o Tajlandii już wkrótce! Oryginalny przepis na Pad Thai                          […]

      Reply
      Jak ona podróżuje? – Tajlandia #2 – Jak ona gotuje? -

      […] Oryginalny przepis na Pad Thai           Tajskie krewetki w sosie z cytrusów           Tajska zupa kokosowa            Tajlandia 18 komentarzy 0 Facebook Twitter Google + Pinterest […]

      Reply
      Małgorzata Ćwiklińska -

      Tajskie smaki sa zjawiskowe:)

      Reply
      Ola -

      To prawda 🙂

      Reply
      Ania Zielony Środek -

      ah uwielbiam, choć jeszcze w Tajlandii nie byłam, ale liczę, że niedługo to się zmieni! a czy Tajowie nie dodają kolendry? dla mnie to podstawa pad thaia 😀

      Reply
      Ola -

      życzę Ci, żebyś wkrótce mogła zobaczyć ten wspaniały kraj 🙂
      Co do kolendry – jeszcze nie spotkałam się z nią w pad thai, ale w innych daniach owszem 🙂

      Reply
      Anulla -

      uwielbiam Pad Thai 🙂 czasami robię w domu 🙂

      Reply
      Ola -

      Super! Jest pyszny 🙂

      Reply
      Ada J -

      Świetnie, że pojawił się ten przepis! Biedronka ma teraz tydzień azjatycki więc warto go wykorzystać 😉

      Reply
      Ola -

      Akurat trafiłam w dobrym momencie z przepisem 🙂

      Reply
      Hrabina w kuchni -

      Wyśmienicie się prezentuje. Na sam widok robię się głodna 🙂

      Reply
      Ola -

      Nie ma co czekać, trzeba zrobić w domu 🙂

      Reply
      Kulinarne Inspiracje Futki -

      Świetna i niezwykle smakowita propozycja 😀 Mniam <3

      Reply
      Ola -

      To prawda 🙂 Polecam spróbować!

      Reply
      Zulu k -

      Uwielbiam takie oryginalne azjatyckie potrawy ! Pyszne 🙂

      Reply
      Ola -

      Pad Thai to zdecydowanie moje ulubione azjatyckie danie 🙂 Jest szczególnie dobry, bo łączy wszystkie te cudowne smaki 🙂

      Reply
      amandaricci.butikzprzepisami -

      Ciekawe, egzotyczne danie i piękne wspomnienia 🙂

      Reply
      Ola -

      Nie sposób się nie zgodzić 🙂

      Reply
      Magda -

      Bardzo apetyczne danie, chętnie spróbuję 🙂

      Reply
      Ola -

      Powodzenia w przygotowaniu 🙂

      Reply
      natalia20041989 -

      Mniam, lubię egzotyczne dania, musiało być pysznie:)

      Reply
      Ola -

      Oczywiście, że było 🙂 Koniecznie wypróbuj!

      Reply
      cookiemonster -

      Makaron ryżowy uwielbiam w każdej wersji! 😀

      Reply
      Ola -

      W Pad Thai jest najlepszy! 🙂

      Reply
      Amber -

      Uwielbiam kuchnię tajską!
      Podróże w tamte rejony nauczyły mnie też tamtego smaku i twierdzę, że najlepiej smakuje na miejscu…
      Twoje danie wygląda zachęcająco i chętnie bym je spróbowała.

      Reply
      Ola -

      To prawda, że najlepiej smakuje na miejscu 🙂 Ale warto czasami przywrócić piękne kulinarne wspomnienia we własnym domu 🙂

      Reply
      Salvador Dali -

      zjaaadłabym 😀

      Reply
      Ola -

      Polecam 🙂

      Reply
      beti -

      Muszę kiedyś wypróbować 🙂

      Reply
      Ola -

      Koniecznie 😉

      Reply
      Katarzyna Woźna -

      Uwielbiam Pad Thaia ale sama nigdy go nie przyrzadzalam, chyba czas najwyższy!

      Reply
      Ola -

      W takim razie na co czekasz? Do dzieła! 🙂

      Reply
      EllaCanto -

      Ale pięknie opisujesz atmosferę tamtego miejsca 🙂 Bardzo zazdroszczę takich wspomnień.

      Pad Thai nigdy nie jadłam, ale brzmi tak apetycznie, że na pewno się na niego skuszę, gdy zaopatrzę się w składniki sosu oraz makaron ryżowy i tofu 🙂

      Reply
      Ola -

      Tajlandia zrobiła na mnie takie wrażenie, że mogłabym o niej opowiadać godzinami 🙂
      Składniki znajdziesz w tym tygodniu w markecie z owadem w kropeczki :)) Warto spróbować, jest pycha 🙂

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      Ale Ci zazdrościmy takich wspomnień!!! May nadzieję, że również takie będziemy mieć w niedalekiej przyszłości 🙂 Z chęcią porównamy nasze pierwsze mochi (wczoraj je robiłyśmy) z oryginałem robionym przez japońską panią domu a nie tym kupionym z pudełka xD
      Przepis na Pad thai widziałyśmy wiele razy ale jeszcze go nie robiłyśmy… jeszcze! 😀

      Reply
      Ola -

      Najwyższy czas to zmienić – Pad Thai jest pycha!
      Jadłam tajskie mochi i było wyśmienite – niedługo o tym napiszę 😉

      Reply

      Leave a Comment

      00000