Cześć szparagi!
Dla mnie sezon na szparagi mógłby trwać cały rok! Długo nie mogłam się przekonać do tych warzyw i ciągle odwlekałam ich spróbowanie. Aż nastał dzień w którym zjadłam i przepadłam! Ubóstwiam je pod każdą postacią i z utęsknieniem czekam, aż w końcu pojawią się na straganach. Zawsze wybieram jak najcieńsze, bo szybko można je przygotować i jak dla mnie, smakują najlepiej. W czasie sezonu na szparagi, staram się wykorzystać ich potencjał w 100% i jem je tak często, żeby nasycić się na te kilka miesięcy rozłąki. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki i wyjątkowo smaczny przepis na spaghetti z pesto ze szparagów.
Pesto ze szparagów i co jeszcze?
Oczywiście poza pesto ze szparagów, jest jeszcze wiele innych, wyjątkowych przepisów na te zielone łodyżki. U mnie znajdziecie przepis na prawdziwą, włoską carbonarę ze szparagami czy też wiosenną sałatkę z serem halloumi i szparagami. Absolutnym hitem jest jednak wegańska propozycja, czyli tagliatelle ze szparagów z pesto z czosnku niedźwiedziego. Mówię Ci – musisz tego spróbować!
Nie tylko mnie ciekła ślinka na widok tego talerza 🙂
[penci-recipe]
Świetnym, włoskim sposobem jest dodanie do sosu wody, pozostałej po gotowaniu makaronu. Dzięki zawartej w niej semolinie sos będzie idealnie gęsty.
Przy wyborze szparagów, kieruję się przede wszystkim ich wielkością (wybieram te cieńsze), świeżym kolorem i jędrnością. Jeśli szparagi są miękkie to znaczy, że zbyt długo leżą w sklepie.
Szparagi przechowuję w lodówce, owinięte w zwilżoną, bawełnianą ściereczkę.
W tym przepisie korzystałam z białego pieprzu, bo ma charakterystyczny ostry smak i nadaje pesto charakteru 🙂
Pesto ze szparagów smakuje równie dobrze z migdałami, jak i z orzechami włoskimi. Te pierwsze nadają daniu słodki posmak, te drugie lekko gorzki (bardziej wytrwany).
Koniecznie spróbuj innych moich przepisów na dania ze szparagami
- carbonara ze szparagami
- wiosenna sałatka z serem halloumi i szparagami
- tagliatelle ze szparagów z pesto z czosnku niedźwiedziego
Smacznego!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami i polub fanpage na facebooku!
9 komentarzy
takiego pesto jeszcze nie próbowałam, ale szparagi uwielbiam więc na pewno by mi smakowało 🙂
A ja wciąż z tych, którzy jeszcze się nie przełamali. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie próbowałam szparagów! Po takim pysznym wpisie najwyższy czas spróbować! 🙂
Chyba i ja dojrzałam w końcu do tego, by kupić szparagi i wyczarować coś pysznego w kuchni 😉 Od długieeeeego czasu sie do tego zabieram, ale za każdym razem wracam z warzywniaka z poczciwymi ogórkami, pomidorami, zieleninką, i truskawkami. Chyba pora zaopatrzyć się w inne, mniej popularne pyszności.
Dziękuję za inspiracje 🙂
Ja też uwielbiam szparagi i czekam zawsze z niecierpliwością na nadejście sezonu. Pesto nie robiłam, ale brzmi kusząco.
Cudny towarzysz na zdjęciach! 🙂
Ja wciaz jeszcze jestem z tych, co nie potrafia przekonac sie do szparagow, bo wlasciwie brak mi pomyslow, czy po prostu nie bardzo wiem, co moglabym z nich zrobic. Dlatego dziekuje za tak pyszna i pomyslowa inspiracje….
Nie ma za co 🙂 Może pesto przekona Cię do szparagów!
Wygląda przepysznie! 🙂 Jak w dobrej restauracji 🙂
Miło mi to słyszeć 🙂
Takie pesto musi być pyszne i to jeszcze ze szparagami 🙂 Super wskazówki 🙂