Home obiad Pesto ze szparagów

Pesto ze szparagów

by
pesto ze szparagów

pesto ze szparagów

Cześć szparagi!

Dla mnie sezon na szparagi mógłby trwać cały rok! Długo nie mogłam się przekonać do tych warzyw i ciągle odwlekałam ich spróbowanie. Aż nastał dzień w którym zjadłam i przepadłam! Ubóstwiam je pod każdą postacią i z utęsknieniem czekam, aż w końcu pojawią się na straganach. Zawsze wybieram jak najcieńsze, bo szybko można je przygotować i jak dla mnie, smakują najlepiej. W czasie sezonu na szparagi, staram się wykorzystać ich potencjał w 100% i jem je tak często, żeby nasycić się na te kilka miesięcy rozłąki. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki i wyjątkowo smaczny przepis na spaghetti z pesto ze szparagów.

Pesto ze szparagów i co jeszcze?

Oczywiście poza pesto ze szparagów, jest jeszcze wiele innych, wyjątkowych przepisów na te zielone łodyżki. U mnie znajdziecie przepis na prawdziwą, włoską carbonarę ze szparagami   czy też wiosenną sałatkę z serem halloumi i szparagami. Absolutnym hitem jest jednak wegańska propozycja, czyli tagliatelle ze szparagów z pesto z czosnku niedźwiedziego. Mówię Ci – musisz tego spróbować!

pesto ze szparagówpesto ze szparagów

Nie tylko mnie ciekła ślinka na widok tego talerza 🙂

pesto ze szparagów

[penci-recipe]

Świetnym, włoskim sposobem jest dodanie do sosu wody, pozostałej po gotowaniu makaronu. Dzięki zawartej w niej semolinie sos będzie idealnie gęsty.

Przy wyborze szparagów, kieruję się przede wszystkim ich wielkością (wybieram te cieńsze), świeżym kolorem i jędrnością. Jeśli szparagi są miękkie to znaczy, że zbyt długo leżą w sklepie.

Szparagi przechowuję w lodówce, owinięte w zwilżoną, bawełnianą ściereczkę.

 

W tym przepisie korzystałam z białego pieprzu, bo ma charakterystyczny ostry smak i nadaje pesto charakteru 🙂

 

Pesto ze szparagów smakuje równie dobrze z migdałami, jak i z orzechami włoskimi. Te pierwsze nadają daniu słodki posmak, te drugie lekko gorzki (bardziej wytrwany).

Koniecznie spróbuj innych moich przepisów na dania ze szparagami

Smacznego!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami i polub fanpage na facebooku!

 

 

You may also like

9 komentarzy

green goodies -

takiego pesto jeszcze nie próbowałam, ale szparagi uwielbiam więc na pewno by mi smakowało 🙂

Reply
Edyta -

A ja wciąż z tych, którzy jeszcze się nie przełamali. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie próbowałam szparagów! Po takim pysznym wpisie najwyższy czas spróbować! 🙂

Reply
Kasia -

Chyba i ja dojrzałam w końcu do tego, by kupić szparagi i wyczarować coś pysznego w kuchni 😉 Od długieeeeego czasu sie do tego zabieram, ale za każdym razem wracam z warzywniaka z poczciwymi ogórkami, pomidorami, zieleninką, i truskawkami. Chyba pora zaopatrzyć się w inne, mniej popularne pyszności.
Dziękuję za inspiracje 🙂

Reply
Julita -

Ja też uwielbiam szparagi i czekam zawsze z niecierpliwością na nadejście sezonu. Pesto nie robiłam, ale brzmi kusząco.
Cudny towarzysz na zdjęciach! 🙂

Reply
BEATA REDZIMSKA -

Ja wciaz jeszcze jestem z tych, co nie potrafia przekonac sie do szparagow, bo wlasciwie brak mi pomyslow, czy po prostu nie bardzo wiem, co moglabym z nich zrobic. Dlatego dziekuje za tak pyszna i pomyslowa inspiracje….

Reply
Ola -

Nie ma za co 🙂 Może pesto przekona Cię do szparagów!

Reply
Magda -

Wygląda przepysznie! 🙂 Jak w dobrej restauracji 🙂

Reply
Ola -

Miło mi to słyszeć 🙂

Reply
KonkolPolny -

Takie pesto musi być pyszne i to jeszcze ze szparagami 🙂 Super wskazówki 🙂

Reply

Leave a Comment

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000