Wraz z jesiennymi i zimowymi wieczorami, nadchodzi sezon na oglądanie seriali i filmów, z kubkiem gorącej herbaty i słonymi przekąskami obok. Tych momentów będzie całkiem sporo, bo ponoć zapowiada się zima stulecia! Dlatego, żeby nie objadać się w koło popcornem, proponuję nieco zdrowszą, równie pyszną i wyjątkowo aromatyczną przekąskę – pieczoną ciecierzycę. Ale żeby nie było do końca klasycznie przygotujemy ją w słonej wersji paprykowo-pikantnej ze skórką pomarańczową. Czy to nie brzmi jak idealna filmowa przekąska? Dla mnie tak!
Ingredients
- puszka ciecierzycy (400g) lub 250g suchej
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka soku z pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina pieprzu
- chilli do smaku
Instructions
ciecierzyca w puszce
(zanim się nią zajmiesz, nagrzej piekarnik do 200 stopni)
Z tą jest nieco łatwiej i szybciej.Odsącz ziarna przez sitko, najlepiej nad szklanym naczyniem. Przesącz to aquafaba - idealna do przygotowania wegańskiej bezy, kremu czekoladowego czy roślinnego brownie.
przygotowanie
W sporej misce (tak aby pomieściła również ciecierzycę) umieść wszystkie składniki i wymieszaj. Manewruj ilością przypraw, aż do uzyskania pożądanego smaku. Włóż ciecierzycę i dokładnie obtocz w przyprawach.
pieczenie
Wysyp ziarna na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut (wszystko zależy od ziaren). Pilnuj, aby ciecierzyca się nie przypaliła. Wyjmij i ostudź, aby nadawała się do zjedzenia 🙂 Z doświadczenia wiem, że gorąca kusi najbardziej!
Pieczoną ciecierzycę, możesz przygotować również z innymi przyprawami, a także na słodko – ja często dodaję miód i cynamon.
Wykorzystaj wędzoną paprykę, pieprz ziołowy, suszony imbir, czosnek, sól czy oliwę smakową – możliwości jest wiele!
Z ciecierzycy możesz też wykonać hummus z suszonymi pomidorami lub kuskus z ciecierzycą, granatem i miętą.
3 komentarze
Sprawdzę ten przepis, bo sama jest nie wiedziałam ostatnio, co zrobić ze skórką pomarańczy!
perfekcyjna przekąska 🙂
Fantastyczny pomysł z tym pomarańczowym smakiem 🙂