Home przekąska Pieczona pikantna ciecierzyca ze skórką z pomarańczy

Pieczona pikantna ciecierzyca ze skórką z pomarańczy

by

Wraz z jesiennymi i zimowymi wieczorami, nadchodzi sezon na oglądanie seriali i filmów, z kubkiem gorącej herbaty i słonymi przekąskami obok. Tych momentów będzie całkiem sporo, bo ponoć zapowiada się zima stulecia! Dlatego, żeby nie objadać się w koło popcornem, proponuję nieco zdrowszą, równie pyszną i wyjątkowo aromatyczną przekąskę – pieczoną ciecierzycę. Ale żeby nie było do końca klasycznie przygotujemy ją w słonej wersji paprykowo-pikantnej ze skórką pomarańczową. Czy to nie brzmi jak idealna filmowa przekąska? Dla mnie tak!

 

 

 

Pieczona pikantna ciecierzyca ze skórką z pomarańczy

Print This
Prep Time:

Ingredients

    • puszka ciecierzycy (400g) lub 250g suchej
    • łyżka oleju kokosowego
    •  łyżka soku z pomarańczy
    • skórka z połowy pomarańczy
    • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • odrobina pieprzu
    • chilli do smaku

    Instructions

    ciecierzyca w puszce
    (zanim się nią zajmiesz, nagrzej piekarnik do 200 stopni)
    Z tą jest nieco łatwiej i szybciej.Odsącz ziarna przez sitko, najlepiej nad szklanym naczyniem. Przesącz to aquafaba – idealna do przygotowania wegańskiej bezy, kremu czekoladowego czy roślinnego brownie.
    przygotowanie
    W sporej misce (tak aby pomieściła również ciecierzycę) umieść wszystkie składniki i wymieszaj. Manewruj ilością przypraw, aż do uzyskania pożądanego smaku. Włóż ciecierzycę i dokładnie obtocz w przyprawach.
    pieczenie
    Wysyp ziarna na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut (wszystko zależy od ziaren). Pilnuj, aby ciecierzyca się nie przypaliła. Wyjmij i ostudź, aby nadawała się do zjedzenia 🙂 Z doświadczenia wiem, że gorąca kusi najbardziej!
     Pieczoną ciecierzycę, możesz przygotować również z innymi przyprawami, a także na słodko – ja często dodaję miód i cynamon.
    Wykorzystaj wędzoną paprykę, pieprz ziołowy, suszony imbir, czosnek, sól czy oliwę smakową – możliwości jest wiele!
     Z ciecierzycy możesz też wykonać hummus z suszonymi pomidorami lub kuskus z ciecierzycą, granatem i miętą.

    You may also like

    3 komentarze

    Ania Kania -

    Sprawdzę ten przepis, bo sama jest nie wiedziałam ostatnio, co zrobić ze skórką pomarańczy!

    Reply
    Zuza -

    perfekcyjna przekąska 🙂

    Reply
    Veggie -

    Fantastyczny pomysł z tym pomarańczowym smakiem 🙂

    Reply

    Leave a Comment

    00000