Sylwestrowe przekąski powinny być smaczne, ciekawe i przede wszystkim niewielkich rozmiarów, żeby łatwiej było podjadać w trakcie szampańskiej zabawy! Kierując się tymi wyznacznikami przygotowałam właśnie skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym – palce lizać!
Myśląc o kuchni amerykańskiej jako pierwsze nasuwają nam się na myśl soczyste burgery albo mac and cheese, czyli makaron z kremowym sosem serowym. Poza pikantnymi buffalo wings mamy również nie mniej pyszne, ale zdecydowanie rzadziej wspominane skrzydełka w syropie klonowym. Maple syrup to nie tylko nieodłączny dodatek do puszystych naleśników, ale również świetny składnik marynaty do mięsa – co właśnie dzisiaj spróbuję Wam udowodnić 🙂 Zaskakujące połączenie słodkiego syropu z pomidorami i pomarańczą, którego zwieńczeniem są aromatyczne przyprawy korzenne, a „wisienką na torcie” – świeża kolendra. Zapach podczas pieczenia roznosi się w całym domu tak bardzo, że nie będziecie mogli się doczekać, kiedy minie wyznaczone 50 minut. Warto być cierpliwym!
Ingredients
- 1kg skrzydełek z kurczaka
- 400g (duża puszka) krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 80ml syropu klonowego
- 50ml ciemnego sosu sojowego
- 3 szt. ziela angielskiego
- 4 sztuki goździków
- łyżka oleju
- do podania:
- kolendra
- bagietka
Instructions
Ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu. Czosnek pokroić w cienkie platerki, a cebulę drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na oleju (aż do zeszklenia cebuli) i dodać przyprawy.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i limonki oraz wycisnąć z nich sok.
Do czosnku i cebuli dodać pozostałe składniki sosu i gotować ok. 30 min.
Skrzydełka dokładnie umyć i rozdzielić na 3 części. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 50 min.
Posypać świeżą kolendrą i podawać z podgrzaną w piekarniku bagietką.
O kurczę pieczone!
6 komentarzy
apetyczne skrzydełka! 🙂
Chętnie bym spróbowała.
Fantastyczna propozycja na karnawał 🙂
Niebo w gębie! Tak przygotowane skrzydełka muszą być rewelacyjne <3
Przepis z pewnością wypróbuję.Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂
Muszą ciekawie smakować w takim sosie 🙂
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂