Home lato Stir fry z mieszanką smaków

Stir fry z mieszanką smaków

by


Kuchnia azjatycka to zdecydowanie moja ulubiona! To mieszanka smaków, przypraw i kolorów. Można być kreatywnym, mieszać dodatki. Sprawdza się zasada, że im więcej tym (zazwyczaj) lepiej 🙂 Stir fry pozwala na szybkie przygotowanie dania. Ta metoda polega na krótkim smażeniu na dużym ogniu wszystkich składników w woku oraz energicznym mieszaniu.
Moja dzisiejsza wersja to raj dla kubków smakowych – słodki granat i miód miesza się z kwaśnym rabarbarem, do tego szorstka struktura tofu, gładkie nitki makaronu ryżowego, chrupiące kiełki soi i aromatyczna mięta. Pycha!

 

Stir fry z mieszanką smaków

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • 200g makaronu ryżowego
    • 200g tofu
    • 180g kiełków soi (po odsączeniu) lub kiełków fasoli mung
    • 1 szalotka
    • 2 cm świeżego imbiru
    • 2 łodygi rabarbaru
    • 1 granat
    • kilka listków mięty
    • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Sos:
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • 2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić większą ilością syropu klonowego)
    • 2 łyżki soku z limonki
    • skórka z całej limonki
    • pół łyżeczki sosu Sriracha
    • Instructions

      Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej go zimną wodą, żeby uniknąć sklejenia. Tofu pokrój w drobną kostkę, rabarbar w plasterki o grubości 0,5cm. Szalotkę i imbir posiekaj. Kiełki soi odsącz i delikatnie przepłucz wodą. Wymieszaj składniki sosu.
      W woku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż szalotkę i imbir. Następnie dodaj rabarbar i tofu. Tofu powinno się lekko zarumienić a rabarbar zmięknąć. Wlej sos i dorzuć makaron oraz kiełki soi. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Kiedy wszystkie składniki się połączą, nałóż porcję na talerz i posyp kulkami granatu i posiekanymi listkami mięty.
      Niebawem przygotuję go po raz kolejny, żeby znowu uraczyć podniebienie tymi smakami. Jest pyszny! Trzeba się spieszyć bo to sezon na rabarbar powoli dobiega końca 🙂
      Dajcie się skusić na tę egzotyczną, kulinarną podróż!

      You may also like

      1 comment

      Udon z sosem orzechowym, kiełkami i liśćmi groszku - Jak ona gotuje? -

      […] spróbujesz innych makaronów w azjatyckim stylu? Mój ulubiony przepis to zdecydowanie pad thai!  Wykonany zgodnie z tym przepisem najbardziej przypomina ten, który jadłam w Tajlandii. Jeśli lubisz lekkie dania z makaronem i wykorzystujesz w kuchni potencjał rabarbaru to z pewnością przypadnie Ci do gustu stir fry z granatem, rabarbarem i miętą. […]

      Reply

      Leave a Comment

      000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000