Home przepisy Suflet bananowy z lawendą

Suflet bananowy z lawendą

by

To taka słodka, bananowa chmurka o zapachu lawendy. Kokilka wypełniona samymi pysznościami – kogel mogel, banan i lawenda. Kremowa konsystencja jajecznej masy, dojrzały i słodki banan, a do tego zapach suszonej lawendy – a to wszystko w jednym deserze! Powstał pod wpływem chwili, jako szybki i lekki poobiedni deser, ale równie szybko zapisał się w pamięci mojej i domowników. Bo wykonanie jest banalne – ot zmieszać kilka składników, włożyć do piekarnika i gotowe! A efekt zaś odwrotnie – niebanalny i bardzo zaskakujący. Słodki, ale też mocno kwiatowy deser poleca się na weekend!

 

Suflet bananowy z lawendą

Print This
Serves: 2 Prep Time:

Ingredients

    • 1 dojrzały banan
    • 2 żółtka
    • 2 białka
    • szczypta soli
    • 3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
    • kilka kropel ekstraktu waniliowego
    • łyżeczka syropu lawendowego
    • łyżeczka suszonych pączków lawendy

    Instructions

    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym, a banana miksujemy blenderem na gładką masę. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy syrop i pączki lawendy. Przekładamy do żaroodpornych naczyń.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, na 8-10 minut.
    Ładnie prezentuje się udekorowany gałązkami suszonej lawendy.
     Syrop lawendowy przywiozłam z Lawendowego Siedliska na Warmii, ale nie zaszkodzi zrobić go w domu 🙂
     Dla urozmaicenia można zrobić suflet czekoladowy, dodając łyżeczkę kakao.
    Najlepiej podawać go na ciepło, więc jeżeli spodziewacie się gości to przygotujcie suflet wcześniej i przechowajcie w lodówce, a w czasie odwiedzin wstawcie do piekarnika.
    I niech kuchnia zapachnie lawendą!

     

    You may also like

    Leave a Comment

    00000