Home przepisyfit & healthy Tarta orzechowa z bananami, kremem kokosowym i czekoladą

Tarta orzechowa z bananami, kremem kokosowym i czekoladą

by

Jeśli raz spróbujecie wegańskiego ciasta to zapewniam, że od tej pory będziecie chcieli jadać tylko takie! Jak widać do wspaniałych wypieków (nawet z kremem!) wcale nie są niezbędne jajka, mleko czy masło, bo można wyczarować coś pysznego bez tych składników. Moim odkryciem zdecydowanie był krem z mleka kokosowego i z pewnością będę wykorzystywała go częściej – zrobienie masy do ciasta nigdy nie było łatwiejsze! Jak tylko dowiedziałam się jak niewiele potrzeba, żeby przygotować masę kokosową, od razu szukałam dla niej zastosowania w deserach – tak właśnie powstała tarta orzechowa.  Jest bardzo lekka i niezbyt słodka – idealna do filiżanki herbaty!

 

 

 

 

Tarta orzechowa z bananami, kremem kokosowym i czekoladą

Print This
Prep Time:

Ingredients

  • orzechowy spód:
    • 200g orzechów laskowych
    • 200g płatków owsianych górskich
    • 60g oleju kokosowego nierafinowanego
    • 4 łyżki syropu z agawy (ja wybrałam jasny)
    • szczypta soli
  • krem kokosowy:
    • 400g mleka kokosowego (duża puszka) /schłodzonego min. 1 noc w lodówce/
    • 2 łyżeczki ksylitolu
    • szczypta soli
    • laska wanilii
    • polewa czekoladowa:
      • łyżeczka oleju kokosowego
      • 3 łyżeczki syropu z agawy
      • 2  pełne łyżeczki kakao
      • dodatkowo:
        • 2 banany
        • garść orzechów laskowych
        • Instructions

          Składniki orzechowego spodu dobrze zmiksować w blenderze lub Thermomixie. Gotową masę przełożyć do foremki na tartę (u mnie o średnicy 30 cm) i uformować spód oraz brzegi. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni, przez 15 minut. Następnie ostudzić.
          Stałą część mleczka kokosowego odsączyć i ubić ze szczyptą soli na gładką masę. Dodać ksylitol i ziarenka wanilii i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
          Olej kokosowy wymieszać z syropem z agawy i kakao, odstawić na kilkanaście minut do stężenia.
          Banany obrać i pokroić na cienkie platerki. Garść orzechów odrobinę zblendować (nie na miazgę).
          Na ostudzonym spodzie orzechowym ułożyć ciasno plasterki bananów, a na wierzch wyłożyć krem kokosowy. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie cienkimi strużkami czekolady udekorować tartę. Posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
          U mnie mleczko kokosowe stało w lodówce około 7 dni, czekając na wykorzystanie 🙂 Polecam zawsze trzymać schłodzoną jedną puszkę, w razie gdyby naszła Was ochota na szybki deser 🙂

           

          Bo do tarty trzeba dwojga – samemu tak dobrze nie smakuje 🙂

          You may also like

          48 komentarzy

          Chlebek bananowy - spróbuj wegańskiego przepisu! -

          […]  Banany możesz również wykorzystać do przygotowania smoothie lub tarty orzechowej z bananami. […]

          Reply
          Zakochana babeczka -

          Ileż ja bym dała, żeby choć kawałek tego ciacha, teraz znalazł się u mnie! <3 ^_^

          Reply
          Ola -

          nic tylko zrobić i jeść! 🙂

          Reply
          codojedzenia -

          Pyszne!

          Reply
          Hrabina w kuchni -

          Wygląda obłędnie, chociaż mi wegańskie dania nie grożą 🙂

          Reply
          Ola -

          czasami warto spróbować 🙂

          Reply
          Renata Czelny-Kawa -

          Coś niesamowitego! 😉 Obłędna tarta!

          Reply
          Ola -

          Dziękuję za miłe słowa! 🙂

          Reply
          Amber -

          Pyszności!
          I jaka piękna…

          Reply
          Ola -

          dziękuję! 🙂

          Reply
          beti -

          Cudna jest :-)))))

          Reply
          Ola -

          dziękuję 🙂

          Reply
          Angelika i Monika Candy Pandas -

          Wierzymy na słowo, że jest przepyszna! Robiłyśmy kiedyś podobną więc z łatwością wyobrażamy sobie jej boski smak 🙂 Ale spodu z orzechami laskowymi jeszcze nie robiłyśmy a zapowiada się zacnie 😉

          Reply
          Ola -

          ten spód jest najlepszy 🙂

          Reply
          Olka -

          Dużą porcję poproszę 😉

          Reply
          Ola -

          Już się robi :>

          Reply
          Veggie -

          Palce lizać, zapisuję 🙂

          Reply
          Ola -

          cieszę się 🙂

          Reply
          Ola -

          bardzo mi się podoba, jak ją udekorowałaś, bravo!

          Reply
          Ola -

          dziękuję!

          Reply
          U Rudej na Talerzu -

          takie rozpustne ciacho to i ja bym zjadła, mimo, że jestem na diecie 🙂 Ale całe szczęście, ze nie ma tu cukru białego, więc może bym tak bardzo nie zgrzeszyła 😀

          Reply
          Ola -

          Toż to żaden grzech, tylko malutka nagroda na koniec dnia 🙂

          Reply
          Pobite gary Barbary -

          Wygląda niesamowicie

          Reply
          Ola -

          Dziękuję 🙂

          Reply
          DżemDżus -

          Przepyszna propozycja 🙂

          Reply
          Ola -

          dziękuję! 🙂

          Reply
          Agnieszka Wieczorek -

          Połączenie bananów i kokosu – no po prostu ideał! Już uwielbiam tę tartę 🙂

          Reply
          Ola -

          cieszę się bardzo!

          Reply
          mojamalakuchnia -

          cudowna tarta! zjadłam oczami! pozdrawiam ciepło : )

          Reply
          Ola -

          również pozdrawiam! 🙂

          Reply
          Ania S -

          Wszystko trafia w mój gust – pyszny spód, krem kokosowy, a do tego polewa – coś wspaniałego 😉

          Reply
          Ola -

          gorąco polecam 🙂

          Reply
          Anulla -

          wyborne ciacho! 🙂 kokos, banan i czekolada to wspaniałe połączenie 🙂

          Reply
          Ola -

          to prawda!

          Reply
          Wilk Syty -

          Wygląda bardzo rozpustnie <3

          Reply
          Ola -

          🙂

          Reply
          Megly -

          Przy Tobie ciężko by mi było zachować linię 😉 Takie smakołyki… Łączysz wszystkie moje ukochane smaki. Banan, kokos, czekolada. To musi być uczta dla smaku 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

          Reply
          Ola -

          Dziękuję za miłe słowa!

          Reply
          Renata Walczak -

          same moje ulubione składniki!
          taka arta MUSI smakować:)

          Reply
          Ola -

          Bardzo smakuje 🙂

          Reply
          Lena -

          ale pyszna,świetna na niedzielę:)

          Reply
          Ola -

          🙂

          Reply
          Małgorzata Ćwiklińska -

          Te zdjecie mnie katuje!

          Reply
          Ola -

          🙂

          Reply
          Salvador Dali -

          o matulu.. ależ boskość<3

          Reply
          Ola -

          dziękuję bardzo!

          Reply
          EllaCanto -

          Pięknie się prezentuje i na pewno wybornie smakuje 🙂

          Reply
          Ola -

          Dokładnie tak 🙂

          Reply

          Leave a Comment

          000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000