Jeśli raz spróbujecie wegańskiego ciasta to zapewniam, że od tej pory będziecie chcieli jadać tylko takie! Jak widać do wspaniałych wypieków (nawet z kremem!) wcale nie są niezbędne jajka, mleko czy masło, bo można wyczarować coś pysznego bez tych składników. Moim odkryciem zdecydowanie był krem z mleka kokosowego i z pewnością będę wykorzystywała go częściej – zrobienie masy do ciasta nigdy nie było łatwiejsze! Jak tylko dowiedziałam się jak niewiele potrzeba, żeby przygotować masę kokosową, od razu szukałam dla niej zastosowania w deserach – tak właśnie powstała tarta orzechowa. Jest bardzo lekka i niezbyt słodka – idealna do filiżanki herbaty!
Ingredients
- orzechowy spód:
- 200g orzechów laskowych
- 200g płatków owsianych górskich
- 60g oleju kokosowego nierafinowanego
- 4 łyżki syropu z agawy (ja wybrałam jasny)
- szczypta soli
- krem kokosowy:
- 400g mleka kokosowego (duża puszka) /schłodzonego min. 1 noc w lodówce/
- 2 łyżeczki ksylitolu
- szczypta soli
- laska wanilii
- polewa czekoladowa:
- łyżeczka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki syropu z agawy
- 2 pełne łyżeczki kakao
- dodatkowo:
- 2 banany
- garść orzechów laskowych
Instructions
Składniki orzechowego spodu dobrze zmiksować w blenderze lub Thermomixie. Gotową masę przełożyć do foremki na tartę (u mnie o średnicy 30 cm) i uformować spód oraz brzegi. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni, przez 15 minut. Następnie ostudzić.
Stałą część mleczka kokosowego odsączyć i ubić ze szczyptą soli na gładką masę. Dodać ksylitol i ziarenka wanilii i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Olej kokosowy wymieszać z syropem z agawy i kakao, odstawić na kilkanaście minut do stężenia.
Banany obrać i pokroić na cienkie platerki. Garść orzechów odrobinę zblendować (nie na miazgę).
Na ostudzonym spodzie orzechowym ułożyć ciasno plasterki bananów, a na wierzch wyłożyć krem kokosowy. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie cienkimi strużkami czekolady udekorować tartę. Posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
U mnie mleczko kokosowe stało w lodówce około 7 dni, czekając na wykorzystanie 🙂 Polecam zawsze trzymać schłodzoną jedną puszkę, w razie gdyby naszła Was ochota na szybki deser 🙂
Bo do tarty trzeba dwojga – samemu tak dobrze nie smakuje 🙂
48 komentarzy
[…] Banany możesz również wykorzystać do przygotowania smoothie lub tarty orzechowej z bananami. […]
Ileż ja bym dała, żeby choć kawałek tego ciacha, teraz znalazł się u mnie! <3 ^_^
nic tylko zrobić i jeść! 🙂
Pyszne!
Wygląda obłędnie, chociaż mi wegańskie dania nie grożą 🙂
czasami warto spróbować 🙂
Coś niesamowitego! 😉 Obłędna tarta!
Dziękuję za miłe słowa! 🙂
Pyszności!
I jaka piękna…
dziękuję! 🙂
Cudna jest :-)))))
dziękuję 🙂
Wierzymy na słowo, że jest przepyszna! Robiłyśmy kiedyś podobną więc z łatwością wyobrażamy sobie jej boski smak 🙂 Ale spodu z orzechami laskowymi jeszcze nie robiłyśmy a zapowiada się zacnie 😉
ten spód jest najlepszy 🙂
Dużą porcję poproszę 😉
Już się robi :>
Palce lizać, zapisuję 🙂
cieszę się 🙂
bardzo mi się podoba, jak ją udekorowałaś, bravo!
dziękuję!
takie rozpustne ciacho to i ja bym zjadła, mimo, że jestem na diecie 🙂 Ale całe szczęście, ze nie ma tu cukru białego, więc może bym tak bardzo nie zgrzeszyła 😀
Toż to żaden grzech, tylko malutka nagroda na koniec dnia 🙂
Wygląda niesamowicie
Dziękuję 🙂
Przepyszna propozycja 🙂
dziękuję! 🙂
Połączenie bananów i kokosu – no po prostu ideał! Już uwielbiam tę tartę 🙂
cieszę się bardzo!
cudowna tarta! zjadłam oczami! pozdrawiam ciepło : )
również pozdrawiam! 🙂
Wszystko trafia w mój gust – pyszny spód, krem kokosowy, a do tego polewa – coś wspaniałego 😉
gorąco polecam 🙂
wyborne ciacho! 🙂 kokos, banan i czekolada to wspaniałe połączenie 🙂
to prawda!
Wygląda bardzo rozpustnie <3
🙂
Przy Tobie ciężko by mi było zachować linię 😉 Takie smakołyki… Łączysz wszystkie moje ukochane smaki. Banan, kokos, czekolada. To musi być uczta dla smaku 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Dziękuję za miłe słowa!
same moje ulubione składniki!
taka arta MUSI smakować:)
Bardzo smakuje 🙂
ale pyszna,świetna na niedzielę:)
🙂
Te zdjecie mnie katuje!
🙂
o matulu.. ależ boskość<3
dziękuję bardzo!
Pięknie się prezentuje i na pewno wybornie smakuje 🙂
Dokładnie tak 🙂