To niewątpliwie najlepszy przepis dla wielbicieli czekolady – wyraziste trufle o kremowej konsystencji, obficie obtoczone w malinowym pudrze. Dosłownie rozpływają się w ustach! Delikatny owocowy smak, lekka słodycz czekolady podkreślona nutą alkoholu – czy to nie brzmi pysznie czekoladoholicy? Przygotujcie się na obłędny smak całą kuchnię w czekoladzie! A po „kulaniu” Wasze dłonie będą natłuszczone i pięknie pachnące czekoladą – czego chcieć więcej?
Ingredients
- 200g czekolady (u mnie 150g gorzkiej i 50g mlecznej)
- 100g serka mascarpone (w wersji wegańskiej - 100g awokado)
- łyżka alkoholu (brandy, whiskey, likier lub wódka)
- dodatki:
- liofilizowane owoce
- suszony hibiscus
- pieczony burak
- chilli
- wiórki kokosowe
- pokruszone orzeszki
Instructions
Czekoladę podzielić na kostki i roztopić w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając szpatułką. Serek mascarpone zostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej i zmiksować z łyżką alkoholu. Jeśli używacie awokado - należy go zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem i również połączyć alkoholem. Wymieszać dokładnie z lekko ostygniętą czekoladą. Masę przełożyć do szerokiego i płaskiego naczynia i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie formować w dłoniach kulki i obtaczać je w dowolnej posypce. Ja wybrałam puder z liofilizowanych malin.
24 komentarze
hmmm a gdzie kupiłaś liofilizowane maliny? ja zrobiłam własny puder malinowy ale po raz ostatni…. suszyły mi się chyba z tydzień! wspaniałe trufle:)
Maliny zamawiałam na internecie, ale w sklepach na pewno dostaniesz szybciej liofilizowane truskawki 🙂 Były niedawno w Lidlu (czarne opakowanie, firma Celiko)
O-oł… Teraz to już na pewno będę musiała je zrobić 😀
koniecznie! 🙂
Jejku jak to pięknie wygląda! I w dodatku zdrowe – zjadłabym całą garść 🙂 Pozdroawienia
dziękuję i również pozdrawiam!
Czekolada, mascarpone i owocowy puder, kto się temu oprze?!
Fantastyczne trufle.
dziękuję za miłe słowa 🙂
wspaniały pomysł na prezent homemade, bo wyglądają uroczo 🙂
takie prezenty najbardziej cieszą 🙂
Te trufle uszczęśliwiłyby mnie od razu 🙂
to ich największa moc! 🙂
Rewelacyjne trufle! A te posypki muszą być super 🙂
są obłędne!
ten malinowy pudr jest świetny! 😉
uwielbiam takie małe słodkości 😉
🙂
Kolor wręcz cudowny! Nasze trufle chłodzą się w lodówce a obtoczone są w maku 😀
Zawsze chciałyśmy mieć tyle liofilizowanych owoców aby zrobić nich taki puder 🙂
mmm, czekolada z makiem to też pyszne połączenie, ale owocowy puder jest obłędny!
Robiłam w hibiskusowym 😉 pycha, nic dziwnego że nie poleżą 😉
🙂
Zachwycające ,malinowy puder szczególnie przyciąga uwagę..Robiłam buraczany puder ,bo kolor zachwyca.
🙂
Nie oderwałabym się od nich;)
🙂