Moje lato ma smak truskawek, a Twoje?
Wakacyjne owoce kuszą mnie (i Was pewnie też) ze wszystkich stron – ze sklepowych stoisk, straganów czy własnego ogródka. W taki ciepły, letni dzień, włączenie piekarnika byłoby równoznaczne z masochizmem, więc wizję ciasta lub babeczek z owocami muszę sobie na tę porę roku wybić z głowy. Co tu począć, kiedy macie ochotę na słodki grzeszek, chcecie zaskoczyć rodzinę po niedzielnym obiedzie lub spodziewacie się gości, a na stole czeka koszyczek świeżo zerwanych (lub kupionych 🙂 ) truskawek? Odpowiedź jest jedna (chociaż pomysłów jest masa, ale ten to klasyka) – truskawki z mascarpone, na ciasteczkowym spodzie! Słodkie truskawki, kremowa masa i drobno pokruszone słodko-słone ciasteczka – to tak dopasowane trio jak Bolek, Lolek i Tola, Atomówki czy trzej siostrzeńcy Kaczora Donalda. Osobno są super, ale jako trio to już bomba! Sami spróbujcie 🙂
Ingredients
- 50g ciasteczek digestive (lub herbatników albo biszkoptów)
- 300g truskawek
- 100g mascarpone
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczka cukru pudru/miodu/syropu z agawy
Instructions
Usunąć szypułki z truskawek i pokroić je w ćwiartki. Mascarpone ubić razem ze śmietanką i cukrem, miodem lub syropem z agawy. Ciasteczka pokruszyć i ułożyć na dnie szklanego naczynia. Nałożyć krem i pokrojone truskawki. Udekorować listkami mięty i odrobiną pokruszonych ciasteczek.
3 komentarze
Takim królikiem doświadczalnym to ja mogę być 🙂 pysznie to wygląda 🙂 pozdrawiam 🙂
Takim królikiem doświadczalnym mogę być 🙂 UWIELBIAM ! Kalorie w takiej smacznej wersji się nie liczą 🙂
Pychotka…..