Kto by kiedyś pomyślał, że będziemy dzisiaj robili smoothies na mleku roślinnym? Albo tym bardziej będziemy przygotowywali je sami?
Dzięki popularności zdrowego odżywiania stały się one łatwo dostępne i w większości sklepów możecie już dostać mleko z orzechów laskowych, migdałowe, owsiane. Uwielbiam kuchnię azjatycką, dlatego często sięgam po mleko kokosowe. Niestety ciężko znaleźć takie, które będzie wyróżniało się dobrym składem, dlatego zdecydowałam się zrobić je w domu. Jest proste w wykonaniu, mocno pachnie kokosem i co najważniejsze – nie zawiera konserwantów ani barwników! Dodaję go do koktajli oraz curry i dzięki niemu wszystko smakuje i pachnie obłędnie kokosowo! Będzie też świetnym dodatkiem do domowych maseczek czy kąpieli. Dajcie się ponieść kokosowemu szaleństwu!

Ingredients
- (proporcje)
- 300g wody
- 50g wiórków kokosowych
Instructions
Wiórki kokosowe zalać wrzącą wodą. Odstawić do wystudzenia. Później dokładnie zblendować i odcedzić mleko przez gazę.


Kokosowe szaleństwo czas, start!
18 komentarzy
Szukałam przepisu,na róznych blogach kulinarych,ale Twoj jest idealny!!!Dziękuję.
świetnie 🙂
Nie wiem, dlaczego tak późno (bo dopiero XXI. wieku) zaczęło się robić głośno o właściwościach kokosa. Przecież on był z nami od zawsze! 🙂
>FOXYDIET<
Nie myślałam tak o tym wcześniej, ale masz zupełną rację 🙂
Najważniejsze są dobrej jakości wiórki kokosowe, wtedy mamy pewność, że mleczko mamy bez konserwantów i że będzie smaczne 🙂 Najgorsze są wiórki pewnej firmy (nie możemy sobie przypomnieć szybko nazwy), które normalnie są ok ale po zrobieniu napoju smakują wymiocinami :/
To fakt, wiórki kokosowe to najważniejszy składnik w tym przepisie!
Super, nie wiedziałam, że to takie proste do zrobienia 🙂
a jednak! 🙂
Moja mama swego czasu robiła ale coś słabo u nas takie mleczko szło, wybrednisie 🙂
U mnie wręcz przeciwnie – znika w mgnieniu oka!
O! Świetny pomysł na przygotowanie mleka kokosowego w domu! Na pewno wykorzystam, bo uwielbiam wszystko co kokosowe <3
bardzo się cieszę 🙂 smacznego!
Bardzo lubię jego smak 🙂
pyszne jest! 🙂
takie kokosowe szaleństwo bardzo lubię 🙂 a potem ma mnóstwo zastosowania w kuchni 🙂
🙂
Mleka krowiego pić nie mogę, więc to coś dla mnie!
🙂