Kto by kiedyś pomyślał, że będziemy dzisiaj robili smoothies na mleku roślinnym? Albo tym bardziej będziemy przygotowywali je sami?
Dzięki popularności zdrowego odżywiania stały się one łatwo dostępne i w większości sklepów możecie już dostać mleko z orzechów laskowych, migdałowe, owsiane. Uwielbiam kuchnię azjatycką, dlatego często sięgam po mleko kokosowe. Niestety ciężko znaleźć takie, które będzie wyróżniało się dobrym składem, dlatego zdecydowałam się zrobić je w domu. Jest proste w wykonaniu, mocno pachnie kokosem i co najważniejsze – nie zawiera konserwantów ani barwników! Dodaję go do koktajli oraz curry i dzięki niemu wszystko smakuje i pachnie obłędnie kokosowo! Będzie też świetnym dodatkiem do domowych maseczek czy kąpieli. Dajcie się ponieść kokosowemu szaleństwu!
Ingredients
- (proporcje)
- 300g wody
- 50g wiórków kokosowych
Instructions
Wiórki kokosowe zalać wrzącą wodą. Odstawić do wystudzenia. Później dokładnie zblendować i odcedzić mleko przez gazę.
Jeśli planujecie wykorzystać mleko jako napój lub dodatek do koktajli, możecie je posłodzić cukrem lub ksylitolem.
Powstałe wiórki można wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej. Wystarczy wysuszyć je w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, aby nie zdążyły się zarumienić. Następnie miksujemy i mąka gotowa!
Kokosowe szaleństwo czas, start!
18 komentarzy
Szukałam przepisu,na róznych blogach kulinarych,ale Twoj jest idealny!!!Dziękuję.
świetnie 🙂
Nie wiem, dlaczego tak późno (bo dopiero XXI. wieku) zaczęło się robić głośno o właściwościach kokosa. Przecież on był z nami od zawsze! 🙂
>FOXYDIET<
Nie myślałam tak o tym wcześniej, ale masz zupełną rację 🙂
Najważniejsze są dobrej jakości wiórki kokosowe, wtedy mamy pewność, że mleczko mamy bez konserwantów i że będzie smaczne 🙂 Najgorsze są wiórki pewnej firmy (nie możemy sobie przypomnieć szybko nazwy), które normalnie są ok ale po zrobieniu napoju smakują wymiocinami :/
To fakt, wiórki kokosowe to najważniejszy składnik w tym przepisie!
Super, nie wiedziałam, że to takie proste do zrobienia 🙂
a jednak! 🙂
Moja mama swego czasu robiła ale coś słabo u nas takie mleczko szło, wybrednisie 🙂
U mnie wręcz przeciwnie – znika w mgnieniu oka!
O! Świetny pomysł na przygotowanie mleka kokosowego w domu! Na pewno wykorzystam, bo uwielbiam wszystko co kokosowe <3
bardzo się cieszę 🙂 smacznego!
Bardzo lubię jego smak 🙂
pyszne jest! 🙂
takie kokosowe szaleństwo bardzo lubię 🙂 a potem ma mnóstwo zastosowania w kuchni 🙂
🙂
Mleka krowiego pić nie mogę, więc to coś dla mnie!
🙂