Home boże narodzenie Libańskie ciasto z pomarańczami i czekoladą

Libańskie ciasto z pomarańczami i czekoladą

by

Kiedy zapach świąt powoli ulotnił się już z mieszkania, wigilijna zastawa zaczęła odliczanie, kiedy znów pojawi się na stole, a karpie mogą wreszcie odetchnąć z ulgą – nadszedł czas na karnawałowe szaleństwa i korzystanie z uroków zimy – czyli pysznych, soczystych pomarańczy! Nie od dzisiaj wiadomo, że cytrusy najlepiej smakują przede wszystkim o tej porze roku, a w połączeniu z czekoladą stworzą duet idealny. Obowiązkowe ciasto do upieczenia zimą, ale na święta również sprawdzi się świetnie. Zapiszcie przepis i skorzystajcie za rok 🙂

 

 

a za kulisami było tak:

 

Libańskie ciasto z pomarańczami i czekoladą

Print This
Prep Time:

Ingredients

    • 2 pomarańcze
    • 250g orzechów laskowych
    • 6 jajek
    • 200g cukru
    • 16g cukru waniliowego (jedna torebka)
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
  • + odrobina masła do posmarowania tortownicy i mąki (np. ryżowa) do oprószenia
  • polewa czekoladowa
    • tabliczka czekolady deserowej
    • 100ml śmietany kremówki (30%)
    • 1 łyżka masła
    • Instructions

      Orzechy laskowe mielimy. Pomarańcze myjemy dokładnie (można sparzyć wrzątkiem). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, aby całkowicie je przykryć. Gotujemy przez około 2,5h na bardzo małym ogniu. Kiedy zmiękną, wyciągamy je i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ostygną, należy je rozkroić, żeby usunąć pestki. Miksujemy je razem ze skórką na gładką masę.
      Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Na mniejszych obrotach dodajemy orzechy, proszek i sól. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce masy pomarańczowej.
      Tortownicę natłuścić masłem i oprószyć mąką, a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w 160 stopniach przez 60 minut (z termoobiegiem, jeśli bez – 180 stopni)
      Do przygotowania polewy rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto ostygnie, należy dokładnie oblać je przygotowaną polewą i pozostawić do zastygnięcia.
      Na koniec można udekorować według własnego pomysłu – u mnie były to gwiazdki z białej czekolady.

       

       Moja tortownica miała 24 cm średnicy
       Ze względu na pomarańcze i jajka oraz całkowity brak mąki, ciasto jest mocno wilgotne i może się wydawać nieupieczone – nie wystraszcie się!
       Mąkę do podsypania można zamienić np. mąkę ryżową – wtedy ciacho będzie całkowicie bezglutenowe!

      You may also like

      3 komentarze

      Przepis na bożonarodzeniowe mince pies - Jak ona gotuje? -

      […] ze mną zgadzacie, możecie zaprosić na Wigilię dzisiejsze mince pies, libańskie ciasto z pomarańczami i czekoladą lub też uraczyć gości zimowym napojem. Jeśli szukacie przepisu […]

      Reply
      Maria -

      Ależ tu niebanalnie i smakowicie. Piękne zdjęcia i bardzo ciekawe przepisy, to lubię:)

      Reply
      Izaa -

      fajne to ciasto

      Reply

      Leave a Comment

      0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000