Kiedy zapach świąt powoli ulotnił się już z mieszkania, wigilijna zastawa zaczęła odliczanie, kiedy znów pojawi się na stole, a karpie mogą wreszcie odetchnąć z ulgą – nadszedł czas na karnawałowe szaleństwa i korzystanie z uroków zimy – czyli pysznych, soczystych pomarańczy! Nie od dzisiaj wiadomo, że cytrusy najlepiej smakują przede wszystkim o tej porze roku, a w połączeniu z czekoladą stworzą duet idealny. Obowiązkowe ciasto do upieczenia zimą, ale na święta również sprawdzi się świetnie. Zapiszcie przepis i skorzystajcie za rok 🙂
a za kulisami było tak:
Ingredients
- 2 pomarańcze
- 250g orzechów laskowych
- 6 jajek
- 200g cukru
- 16g cukru waniliowego (jedna torebka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- + odrobina masła do posmarowania tortownicy i mąki (np. ryżowa) do oprószenia
- polewa czekoladowa
- tabliczka czekolady deserowej
- 100ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżka masła
Instructions
Orzechy laskowe mielimy. Pomarańcze myjemy dokładnie (można sparzyć wrzątkiem). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, aby całkowicie je przykryć. Gotujemy przez około 2,5h na bardzo małym ogniu. Kiedy zmiękną, wyciągamy je i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ostygną, należy je rozkroić, żeby usunąć pestki. Miksujemy je razem ze skórką na gładką masę.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Na mniejszych obrotach dodajemy orzechy, proszek i sól. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce masy pomarańczowej.
Tortownicę natłuścić masłem i oprószyć mąką, a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w 160 stopniach przez 60 minut (z termoobiegiem, jeśli bez - 180 stopni)
Do przygotowania polewy rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto ostygnie, należy dokładnie oblać je przygotowaną polewą i pozostawić do zastygnięcia.
Na koniec można udekorować według własnego pomysłu - u mnie były to gwiazdki z białej czekolady.
Ze względu na pomarańcze i jajka oraz całkowity brak mąki, ciasto jest mocno wilgotne i może się wydawać nieupieczone – nie wystraszcie się!
3 komentarze
[…] ze mną zgadzacie, możecie zaprosić na Wigilię dzisiejsze mince pies, libańskie ciasto z pomarańczami i czekoladą lub też uraczyć gości zimowym napojem. Jeśli szukacie przepisu […]
Ależ tu niebanalnie i smakowicie. Piękne zdjęcia i bardzo ciekawe przepisy, to lubię:)
fajne to ciasto