Home przepisyfit & healthy Tagliatelle ze szparagów z pesto z czosnku niedźwiedziego

Tagliatelle ze szparagów z pesto z czosnku niedźwiedziego

by

Wbrew pozorom moje zamiłowanie do szparagów zaczęło się niedawno, bo jakieś dwa lata temu, ale trwa do dziś, z przerwami na sezon zimowy, kiedy niestety muszę zrezygnować z tych zielonych łodyżek.
Początkowo jadałam je bardzo klasycznie, podsmażane na maśle klarowanym (ghi), z pomidorkami koktajlowymi i podawane z sosem holenderskim, posypane pestkami dyni, słonecznikiem i sezamem. Z czasem oczywiście zapragnęłam bardziej „zaszaleć” i mniej więcej z tego powodu powstało szparagowe tagliatelle (drugi powód był taki, że poprzednia wersja po prostu mi się przejadła 🙂 ). Teraz szparagi uwielbiam naprawdę pod każdą postacią – w zupie, sałatce, z makaronem czy w tempurze w sushi. Dobrze doprawione i odpowiednio długo gotowane lub smażone mogą być pysznym dodatkiem do większości dań.
Czosnek niedźwiedzi jest moim zdaniem bardzo zaniedbywany i niestety ciężko go dostać. Warto jednak zważyć na jego właściwości i delikatniejszy smak i cierpliwie poszukać lub zasadzić w ogródku 🙂 Pamiętam, że swój pierwszy pęczek, osobiście zbieranych, zielonych liści czosnku niedźwiedziego przywiozłam z Kudowy-Zdrój.
Samo wykonanie tego zielonego makaronu jest dość pracochłonne, ale zapewniam, że smak i delikatność w zupełności wynagrodzi Wam ten wysiłek. Obierak w dłoń i do dzieła!

 

 

 

Tagliatelle ze szparagów z pesto z czosnku niedźwiedziego

Print This
Serves: 2 Prep Time:

Ingredients

    • opakowanie szparagów
    • dwie garści czosnku niedźwiedziego
    • dwie garści bazylii
    • 2 łyżki płatków migdałów
    • łyżka płatków drożdżowych lub parmezanu
    • łyżka oliwy extra virgin
    • sól himalajska
    • biały pieprz
    • duża szczypta cukru trzcinowego
    • pistacje
    • łyżka oleju kokosowego lub ghi

    Instructions

    Szparagi myjemy i odłamujemy stwardniałe końcówki. Główki szparagów odcinamy, a z łodygę przerabiamy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
    Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki pesto (poza pistacjami) i dokładnie blendujemy.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i lekko podsmażamy szparagi, doprawiamy lekko solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy na talerz, nakładamy pesto i posypujemy pistacjami. Kwiaty czosnku niedźwiedziego pięknie prezentują się jako ozdoba dania 🙂

     Migdały można zamienić na dowolne orzechy. Równie dobrze będą pasowały laskowe czy włoskie.
     Ghi to nic innego jak masło klarowane. Można kupić je w sklepach, lub wykonać samemu – roztapiamy na dużej patelni masło i zbieramy pianę która tworzy się na powierzchni. Resztę zlewamy do naczynia i czekamy, aż zastygnie. Tak przygotowane masło możemy długo przechowywać, a jego największą zaletą jest nadawanie potrawom przyjemnego maślanego zapachu.
     Czosnek niedźwiedzi jest pyszny, ale jeśli lubicie delikatniejsze pesto, możecie pozostać przy klasycznym bazyliowym.
    Sezon na szparagi – czas start!

     

    You may also like

    4 komentarze

    Paulina z Krainy Rozwoju -

    Jeszcze nie jadłam szparagów. Robię do nich podchody i w końcu się muszę odważyć ?

    Reply
    Kuchnia MagdaLeny -

    Smaczna propozycja 🙂

    Reply
    Anonimowy -

    Mówią, że nie szparagiem człowiek żyje. Jednak dobry szparag potrafi zamienić nawet najgorszy dzień w dzień szparaga.

    Reply
    Ola -

    Otóż tak. 🙂

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000