Home przepisyfit & healthy Gnocchi z batatów & pesto z jarmużu

Gnocchi z batatów & pesto z jarmużu

by

Bardzo rzadko korzystam w kuchni z ziemniaków – zaryzykuję stwierdzeniem, że mogłyby dla mnie nie istnieć. Za to bataty co to innego! Jako frytki, chipsy a najlepiej pod postacią gnocchi. Ta delikatna słodycz, lekko wyczuwalna w tych kluseczkach nadaje im ciekawy posmak, którego nie znajdziecie w zwykłych ziemniaczanych gnocchi.
Pewnie nie zobaczylibyście tego przepisu, gdybym pewnego ranka nie przeglądała Green Kitchen Travels, książki Davida i Louise, autorów bloga Green Kitchen Stories (oraz książki o tym samym tytule). To niesamowicie ciekawa pozycja, jeśli chodzi o książki kulinarne, bo inspirowana i napisana na podstawie podróży po różnych zakątkach świata. Polecam szczególnie tym, którzy tak jak ja uwielbiają podróżować i poznawać lokalne przepisy. A zdjęcia, które znajdziecie w środku są cudowne i z pewnością zachęcą do kulinarnych wycieczek!

 

 

 

 

 

Gnocchi z batatów z pesto z jarmużu

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • 250g batata
    • 60g mąki z quinoi
    • 80g mąki ryżowej
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej

    Instructions

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Bataty przekrój na pół i ułóż na papierze do pieczenia – ważne, żeby leżały przeciętą stroną do dołu. Piecz przez około 30 minut, aż do zmięknięcia słodkich ziemniaków.
    Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia, a następnie wydrąż środek. Przełóż go do szerokiej miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj ubite jajko, sól i gałkę muszkatałową – wymieszaj, aż do połączenia. Przesiej oba rodzaje mąki i dodaj 2/3 z nich do ciasta. Wymieszaj wszystko.
    Stolnicę posyp pozostałą częścią mąki i wyłóż masę. Delikatnie wyrabiaj ciasto, dodając więcej mąki w razie potrzeby. Masa powinna być wilgotna, ale nie klejąca. Podziel ciasto na mniejsze porcje (u mnie 4) i z każdej z nich uformuj wałek o grubości ok. 1cm. Przecinaj ciasto na kluseczki o szerokości 2,5cm. Widelcem oprószonym mąką delikatnie dociskaj do każdej kluseczki, żeby uzyskać wzorek.
    Gnocchi (najlepiej w kilku porcjach) wrzuć do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię (po około minucie) i po odczekaniu ok. 30 sekund, delikatnie je wyciągnij.
    Serwuj z oliwą i parmezanem lub ulubionym sosem czy pesto – dzisiejsza propozycja to pesto z jarmużu (TUTAJ PRZEPIS)

     Przepis na podstawie książki Green Kitchen Travels 
    Jeżeli taka porcja kluseczek to dla Ciebie za dużo – możesz ostudzić je po ugotowaniu i zamrozić 🙂
     Polecam również serwowane z sosem pomidorowym na białym winie (link) lub pesto miętowo-bazyliowym (link)
    Oki, oki, czas na gnocchi!

     

    You may also like

    1 comment

    Aleksandra Fraszewska -

    Wygląda smacznie, zapisuję jako pomysł na obiad 😀

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000