Ingredients
- 250g batata
- 60g mąki z quinoi
- 80g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
Instructions
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Bataty przekrój na pół i ułóż na papierze do pieczenia - ważne, żeby leżały przeciętą stroną do dołu. Piecz przez około 30 minut, aż do zmięknięcia słodkich ziemniaków.
Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia, a następnie wydrąż środek. Przełóż go do szerokiej miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj ubite jajko, sól i gałkę muszkatałową - wymieszaj, aż do połączenia. Przesiej oba rodzaje mąki i dodaj 2/3 z nich do ciasta. Wymieszaj wszystko.
Stolnicę posyp pozostałą częścią mąki i wyłóż masę. Delikatnie wyrabiaj ciasto, dodając więcej mąki w razie potrzeby. Masa powinna być wilgotna, ale nie klejąca. Podziel ciasto na mniejsze porcje (u mnie 4) i z każdej z nich uformuj wałek o grubości ok. 1cm. Przecinaj ciasto na kluseczki o szerokości 2,5cm. Widelcem oprószonym mąką delikatnie dociskaj do każdej kluseczki, żeby uzyskać wzorek.
Gnocchi (najlepiej w kilku porcjach) wrzuć do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię (po około minucie) i po odczekaniu ok. 30 sekund, delikatnie je wyciągnij.
Serwuj z oliwą i parmezanem lub ulubionym sosem czy pesto - dzisiejsza propozycja to pesto z jarmużu (TUTAJ PRZEPIS)
1 komentarz
Wygląda smacznie, zapisuję jako pomysł na obiad 😀