Kiedy karp już czeka w galarecie, a barszcz powoli gotuje się na kuchence i nagle spostrzegasz, że nie upiekłaś w tym roku pierników! A przecież do Gwiazdki został już tylko jeden dzień…. Nic straconego! Choć od zawsze wiadomo, że najlepsze pierniki są te zrobione w listopadzie i wiernie czekające, aż do świąt, to możemy lekko przechytrzyć przepis i wykonać je nawet dzień przed. Zapewniam, że będą się pięknie prezentowały na stole i przy okazji wybornie smakowały. W dodatku jes to też świetny pomysł na ręcznie wykonany prezent świąteczny! A takie domowej roboty drobiazgi cieszą najbardziej 🙂 Wystarczy zapakować je w celofan, przewiązać wstążką i dołączyć etykietę, którą pobierzecie TUTAJ!
A jeśli jeszcze szukacie prezentów dla bliskich to na blogu czeka również poradnik prezentowy o TU 🙂
Ingredients
- 550g mąki (+ trochę więcej do podsypania)
- 300 miodu
- 100g cukru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody
- 60g przyprawy do piernika
- Lukier:
- 1 białko jajka
- szklanka cukru pudru
- opcjonalnie: aromat lub sok z cytryny, barwnik+ kolorowe posypki do dekoracji
Instructions
Do białka wsypywać małymi porcjami cukier i ucierać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dosypać jeszcze cukru, bo jego ilość zależy od wielkość białka. Na jednym z pierniczków można sprawdzić czy lukier zasycha. Na koniec dodać aromat, sok z cytryny lub barwnik i dokładnie wymieszać.Udekorować pierniczki i schować w bezpiecznym miejscu, żeby doczekały do Wigilii!
1 komentarz
[…] przepisu na ostatnią chwilę, to na pewno nie zawiodą Was ekspresowe pierniczki z domowym lukrem, a na wieczornym seansie „Kevin sam w domu” albo „Love […]