Pies? Ale jaki pies?
Cóż, ta brytyjska nazwa może budzić zdziwienie i pewnie nawet zaniepokojenie. Ale uspokajam wystraszonych – liczba mnoga od angielskiego określenia na nadziewany placek (pie) ma z czworonożnym przyjacielem wspólną tylko nazwę. 🙂 Z kolej mince to po prostu siekać, bo wewnątrz ciasteczka kryją się właśnie posiekane, suszone owoce. I chociaż bakaliowa masa nosi nazwę mincemeat to oczywiście z mięsem nic jej już nie łączy. To jedynie pozostałość po dawnych czasach, kiedy to wołowina była głównym składnikiem tej mieszanki. W takim razie, żeby już dalej nie owijać w bawełnę, a zacząć owijać w kruche ciasto, przedstawiam bożonarodzeniowe mince pies!
Boże Narodzenie. Czas. Start!
Nie wiem jak Wy, ale ja od jakiegoś czasu lubię urozmaicać bożonarodzeniowe menu i szykować nowe potrawy i desery. Wiadomo, że tych podstawowych przysmaków nie zabraknie – obowiązkowo pojawi się zupa grzybowa, barszcz z uszkami czy makówki. Ale tak jak dla niespodziewanego gościa, tak i dla nowego dania, zawsze znajdzie się miejsce! Jeśli się ze mną zgadzacie, możecie zaprosić na Wigilię dzisiejsze mince pies, libańskie ciasto z pomarańczami i czekoladą lub też uraczyć gości zimowym napojem. Jeśli szukacie przepisu na ostatnią chwilę, to na pewno nie zawiodą Was ekspresowe pierniczki z domowym lukrem, a na wieczornym seansie „Kevin sam w domu” albo „Love actually” (zdecydowanie mój filmowy ulubieniec!) nie może zabraknąć gorącej białej czekolady z piankami!
Czekaj, czekaj… Ja znam te ciasteczka!
Uff, już się bałam, że się nie zorientujesz! Masz rację – to właśnie tymi ciasteczkami zajadał się Harry Potter! To już chyba wystarczający powód, żeby spróbować mince pies. I przy okazji dowiedzieć się czy najsłynniejszy czarodziej ma dobre poczucie smaku 🙂

kadr z filmu „Harry Potter i Książę Półkrwi”

Ingredients
- Ciasto:
- 240g mąki
- 120g masła
- 100g cukru
- sok z jednej pomarańczy (otartą skórkę możesz dodać do masy)
- szczypta soli
- Masa bakaliowa:
- 100g suszonej żurawiny
- 100g rodzynek
- 1 jabłko
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 suszone morele
- kilka kawałków kandyzowanego ananasa
- 100 ml słodkiego/półsłodkiego czerwonego wina
- sok z jednej pomarańczy
- łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- opcjonalnie: miód lub cukier
- +masło i bułka tarta do przygotowania foremek
Instructions
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć bawełnianą szmatką i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Masa bakaliowa:
Ananasa i morele pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w rondelku (najlepiej o grubszym dnie). Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zredukowania wina i soku oraz do całkowitego zmięknięcia owoców. Posłodzić cukrem lub miodem, jeśli to konieczne. Ostudzić.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm. Wykrawać z niego kółka o średnicy nieco większej od foremek. Do każdego koła wykroić gwiazdkę lub dowolny inny kształt. Foremki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Następnie wykładamy je wyciętymi wcześniej kołami, nakładamy około 1 łyżeczkę masy i przykrywamy wyciętą gwiazdką.
Pieczenie:
12-15 minut w 220 stopniach.
Przygotowane babeczki możemy oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, koniecznie zaobserwuj mój profil na instagramie oraz mój profil na facebooku. Tylko wtedy będziesz na bieżąco ze wszystkimi postami!