Home obiad Kokosowe curry z ananasem

Kokosowe curry z ananasem

by

Przyjęło się, że na rozgrzanie idealna jest pikantna zupa – dzisiaj przekonam Was, że równie świetnie sprawdzi się w tej roli curry. Maksymalna ilość różnorodnych dodatków, od chrupiących orzeszków nerkowca, przez słodkiego ananasa, delikatny groszek cukrowy i pikantny imbir, aż po soczyste kiełki fasoli mung i lekkie mleko kokosowe. Jest bardzo pożywnie, smacznie i co jest największą zaletą większości azjatyckich dań – szybkie w przygotowaniu. Wystarczy odpowiednia kolejność w dodawaniu składników na rozgrzaną patelnię i w mig powstaje nasz obiad! Nie będę dłużej zachwalała tego dania – po prostu musicie go spróbować!

 

 

Kokosowe curry z ananasem

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • szklanka ryżu basmati
    • 6 plastrów ananasa
    • 200ml soku z ananasa
    • 200ml mleka kokosowego (najlepiej domowego - mój przepis TUTAJ)
    • pół szklanki kiełków fasoli mung (najlepiej z puszki)
    • 1/2 cebuli
    • 4 łyżeczki curry
    • 1/2 łyżeczki startego lub suszonego imbiru
    • chili
    • łyżka oleju kokosowego
  • opcjonalnie:
    • pierś z kurczaka z polędwiczką
    • groszek cukrowy
    • orzechy nerkowca
    • Instructions

      Ryż basmati ugotować według instrukcji na opakowaniu (w moim przypadku było to gotowanie przez 10 minut w osolonej wodzie, w proporcji 1:6). Odcedzić i za pomocą filiżanki lub małej miseczki formować półkule.
      Cebulę drobno posiekać. Jeśli dodajemy kurczaka, pokroić go w kostkę, posypać curry i odstawić na 30 minut do lodówki. Na głębokiej patelni podsmażyć cebulę na oleju kokosowym, aż do zeszklenia (w tym momencie najlepiej dodać kurczaka). Dorzucić ananasa, kiełki, imbir oraz curry. Dolać sok z ananasa i 150 ml mleka kokosowego. Zredukować sos i dodać pozostałość mleka.
      *Groszek cukrowy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować. aż do uzyskania preferowanej twardości (ok. 6-7 minut).
      *Orzechy nerkowca pokruszyć na drobniejsze kawałki i wrzucić na patelnię razem ze wszystkimi składnikami.
      Najlepiej wybrać ananasa z puszki, ponieważ wtedy zyskujemy plastry oraz sok. Szukajcie z jak najmniejszą zawartością cukru. Jeżeli jednak zdecydujecie się na świeżego ananasa, możecie do sosu dodać odrobinę wody z miodem.
      Dla wielbicieli słodkiego curry – łyżeczka miodu lub syropu z agawy.
      Mleko kokosowe można zastąpić śmietaną 18%.
      Hurry, hurry! Bo na stole pyszne curry!

      You may also like

      20 komentarzy

      Agnieszka - Polska Zupa -

      Bardzo lubię curry, więc i żółte zjem z przyjemnością. Zapraszam do akcji 12 potraw na świąteczny stół 🙂

      Reply
      Ola -

      Lecę poczytać o tej akcji 🙂

      Reply
      mojamalakuchnia -

      takiego curry jeszcze nie jadłam, intrygujące. chętnie bym spróbowała, wygląda pysznie!

      Reply
      Ola -

      w takim razie spróbuj koniecznie! 🙂

      Reply
      Dawid P -

      To połączenie brzmi bardzo intrygująco. Mam nadzieję, że tak samo smakuje, bo sam przepis brzmi świetnie 🙂

      Reply
      Ola -

      smakuje tak samo jak brzmi i wygląda! 🙂

      Reply
      U Rudej na Talerzu -

      Soczyste połączenie tylu różnych smaków ! Spróbowałabym twojego curry 🙂

      Reply
      Ola -

      częstuj się przepisem 🙂

      Reply
      Agnieszka Wieczorek -

      Wow! Bardzo ciekawe połączenie składników. Podoba mi się! 🙂

      Reply
      Ola -

      gorąco polecam!

      Reply
      Emmanuelle Pawłowska -

      Dawno nie jadłam curry, zaskoczyłaś mnie tym kokosem i ananasem 🙂

      Reply
      Ola -

      polecam! 🙂

      Reply
      dishdogz -

      Lubię tak zaskakujące połączenia. Azjatyckie smaki ostatnio nie są mi obce 🙂

      Reply
      Ola -

      to moja ulubiona kuchnia! 🙂

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      My nie do końca jesteśmy przekonane do ananasa w tego typu daniach 😛 Ale kto wie, może Twoja potrawa zmieniłaby nasze zdanie 🙂

      Reply
      Ola -

      nie będziecie żałować! 🙂

      Reply
      Anulla -

      uwielbiam curry 🙂 a z ananasem jest znakomite 🙂

      Reply
      Ola -

      to prawda! 🙂

      Reply
      Marzena Szkodzińska -

      Mniam jakie apetyczne 🙂

      Reply
      Ola -

      🙂

      Reply

      Leave a Comment

      00000