To dopiero dobry krem!
Pyszna zupa, która poleca się na jesienny obiad. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc sami musimy o siebie zadbać. A co zrobi to lepiej od pysznej i sycącej zupy z boczniaków?
Ja, chociaż uwielbiam zapach i smak grzybów, tak nie mogę się przekonać do ich konsystencji, dlatego od dziecka skrzętnie wyciągałam wszystkie kawałeczki z sosów, a zupę musiałam koniecznie mieć przecedzoną przez sitko! Nic nie przeszkodziło mi jednak pokochać zupę grzybową całym sercem i odkąd pamiętam należy ona do moich ulubionych 🙂 Zawsze jednak z pomocą przychodzi mi drobne sitko, a w przypadku dzisiejszego kremu – blender.
Boczniaki ? Jestem na tak!

Ingredients
- 225 gram boczniaków ostrygowatych
- litr bulionu warzywnego
- łyżka masła klarowanego (ghi)
- 2 cebule
- por
- 3 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- sól himalajska
- biały pieprz
- dodatki:
- -kiełki buraka
- -białe pieczywo (najlepiej nada się zwykła bułka)
- -odrobina masła klarowanego lub oleju
- -syrop z agawy lub miód
Instructions
Krem:
Za pomocą pędzelka lub wilgotnej szmatki oczyść grzyby z ziemi i piasku. Większe z nich przetnij na pół. Kilka możesz odłożyć, aby później podsmażyć z solą i pieprzem do dekoracji zupy.
Na maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i por, razem z solą i tymiankiem. Duś przez kilka minut na wolnym ogniu. Dorzuć grzyby i duś aż do ich zmięknięcia. Dodaj gorący bulion i dopraw do smaku.
Za pomocą blendera zmiksuj dokładnie, aż do całkowitej gładkości.
Podawaj z miodowymi grzankami, podsmażonymi boczniakami i kiełkami buraka.
Miodowe grzanki:
Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Na tłuszczu (masło klarowane lub olej) podsmaż grzanki, a następnie polej je cienką strugą miodu lub syropu z agawy. Smaż, aż do uzyskania preferowanej chrupkości.


Smacznej jesieni!
1 komentarz
Zupy grzybowe, to chyba zaraz za dyniowymi, takie jesienne zupy, na które czekam cały rok. A miodowe grzanki brzmią bardzo intrygująco do tej propozycji 🙂