Au soleil, sous la pluieÀ midi ou à minuitIl y a tout ce que vous voulezAux Champs-Élysées
Francuski klasyk – aromatyczna zupa cebulowa z chrupiącą grzanką z serem pleśniowym. Nic dodać, nic ująć. To idealna propozycja dla tych, którzy na moment chcą przenieść się na les Champs Elysees i przy dźwiękach Joe Dassins podziwiać to miasto, które nigdy nie śpi.
Bardzo aromatyczna i wyraźnie wytrawna, za sprawą białego wina i brandy. Sycąca dzięki dużej ilości cebuli i bagietki zapieczonej z serem pleśniowym. Posmakujcie Paryża we własnym domu!
Ingredients
- 1 kg białej cebuli
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 6ml brandy
- 1 l bulionu warzywnego
- 50 gram oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee)
- 2 łyżki oliwy
- łodyga świeżego rozmarynu
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- Grzanki:
- - świeża bagietka lub ciabatta
- - ząbek czosnku lub gorgonzola
Instructions
Drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie. Dodajemy rozmaryn oraz olej kokosowy, a następnie wlewamy wino i brandy i czekamy chwilę, aż się zredukuje.
Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez ok 25 minut. Na koniec dodajemy przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciabattę lub bagietkę kroimy na kromki i nacieramy ząbkiem czosnku lub dajemy kawałek gorgonzoli. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut.
Zupę serwujemy z grzanką oraz gałązką świeżego rozmarynu.
1 komentarz
Wypróbuję, bo zapowiada się pysznie 🙂