Home jesień Francuska zupa cebulowa z rozmarynem i brandy

Francuska zupa cebulowa z rozmarynem i brandy

by

Au soleil, sous la pluie
À midi ou à minuit
Il y a tout ce que vous voulez
Aux Champs-Élysées

Francuski klasyk – aromatyczna zupa cebulowa z chrupiącą grzanką z serem pleśniowym. Nic dodać, nic ująć. To idealna propozycja dla tych, którzy na moment chcą przenieść się na les Champs Elysees i przy dźwiękach Joe Dassins podziwiać to miasto, które nigdy nie śpi.
Bardzo aromatyczna i wyraźnie wytrawna, za sprawą białego wina i brandy. Sycąca dzięki dużej ilości cebuli i bagietki zapieczonej z serem pleśniowym. Posmakujcie Paryża we własnym domu!

Francuska zupa cebulowa z rozmarynem i brandy

Print This
Serves: 6 Prep Time:

Ingredients

    • 1 kg białej cebuli
    • 300 ml białego wytrawnego wina
    • 6ml brandy
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 50 gram oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee)
    • 2 łyżki oliwy
    • łodyga świeżego rozmarynu
    • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • Grzanki:
  • - świeża bagietka lub ciabatta
  • - ząbek czosnku lub gorgonzola
  • Instructions

    Drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie. Dodajemy rozmaryn oraz olej kokosowy, a następnie wlewamy wino i brandy i czekamy chwilę, aż się zredukuje.
    Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez ok 25 minut. Na koniec dodajemy przyprawy.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciabattę lub bagietkę kroimy na kromki i nacieramy ząbkiem czosnku lub dajemy kawałek gorgonzoli. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut.

    Zupę serwujemy z grzanką oraz gałązką świeżego rozmarynu.

     Jeśli nie lubicie mocnego zapachu rozmarynu, możecie wyciągnąć gałązkę przed wlaniem bulionu.
     Problem z serami pleśniowymi jest taki, że nie każdy rodzaj dobrze się topi przy zapiekaniu. Próbowałam już kilku rodzajów i niestety nie wszystkie rodzaje dają radę. Moim zdecydowanym faworytem jest gorgonzola firmy Galbani – jest miękka i dosłownie rozpływa się na grzance 🙂
     W zależności od wybranego wina, zupa może przybierać inny posmak. Korzystając z różnych rodzajów, możecie za każdym razem przygotować ją inaczej.
     Świetnie smakuje również zmiksowana! 🙂
    Bon appetit!

     

    You may also like

    1 comment

    Kuchnia od Dwojga -

    Wypróbuję, bo zapowiada się pysznie 🙂

    Reply

    Leave a Comment

    000000000000000000000000000000000000000000000000000000000