Home przepisyfit & healthy Łosoś w marynacie pomarańczowo-imbirowej

Łosoś w marynacie pomarańczowo-imbirowej

by

Kwasy Omega-3, Omega-6, witamina B1, B2, B12…To tylko część wartości odżywczych jakie kryje w sobie łosoś, jednak po mimo wszystko długo pozostawałam niewzruszona jego zaletami.

Jest to jedno z niewielu dań rybnych na ciepło (o ile nie jedyne), które mnie do siebie całkowicie przekonały. Zdecydowanie wolę surowe ryby, ale łosoś pod tą postacią skradł moje serce i kubki smakowe 🙂 Niektórym to połączenie może wydawać się nieco zaskakujące. Od razu uspokajam, że cytrusowa nuta cudnie komponuje się z lekko pikantną strukturą łososia. Dodatkowo jest to tak wdzięczne danie, że świetnie współpracuje z wieloma dodatkami. Dzisiaj na zielonej pierzynce z roszponki, lekko skropione malinowym sosem balsamicznym, w asyście świeżej mięty i malin. Gwarantuję, że nawet jeśli dotąd nie przepadaliście za rybami to pokochacie łososia w tym wydaniu!

 

Łosoś w marynacie pomarańczowo-imbirowej

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • 4 filety z łososia
    • 1 duża pomarańcza /sok/
    • 2 cm imbiru  /drobno starty/
    • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • skórka z 1/4 limonki
    • 1/2 łyżeczki chilli
    • 1/3 papryczki chilli (polecam usunąć pestki 🙂 ) /posiekana/
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka oleju
  • Instructions

    Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać z sokiem z pomarańczy, startą skórką z limonki, posiekaną papryczką chilli oraz pozostałymi składnikami marynaty.Pozostawić jedynie kurkumę i słodką paprykę – tymi przyprawami należy natrzeć wewnętrzną warstwę łososia (tę bez skórki). Przelać ją do żaroodpornego naczynia i umieścić w nim rybę – koniecznie skórką do góry.
    Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie umieścić naczynie w piekarniku i piec 12-15min w 200 stopniach, następnie włączyć funkcję grilla i dopiec ok. 5 min. Resztę sosu odparować aż zgęstnieje.
    Najlepiej smakuje podany na świeżej roszponce, lekko skropiony gęstym sosem balsamicznym.
    Dobra rybka nie jest zła!

    You may also like

    34 komentarze

    Angelika i Monika Candy Pandas -

    O jaaa ależ ta rybka pięknie wygląda 😀 Aż się zaśliniłyśmy xD

    Reply
    Ola -

    Wcale się nie dziwię… :))

    Reply
    Opalanka -

    Czas na rybkę. Zapisuję:)

    Reply
    Ola -

    Super, będziesz zadowolona 🙂

    Reply
    slodkiswiatwypiekow -

    Mniam! Jakie pyszne wydanie łososia :)! Pięknie podany!

    Reply
    Ola -

    Dziękuję 🙂

    Reply
    Magdalena P. -

    Chętnie bym skosztowała, uwielbiam łososie:)

    Reply
    Ola -

    W takim razie koniecznie spróbuj 🙂

    Reply
    Ola -

    Polecam – ta marynata jest świetna : )

    Reply
    Małgorzata -

    Bardzo ciekawi mnie smak w takiej panierce. Trzeba więc zrobić 🙂

    Reply
    amandaricci.butikzprzepisami -

    Fajna rybka – ciekawe składniki marynaty 🙂

    Reply
    Ola -

    W dodatku bardzo pyszna 🙂

    Reply
    Agnieszka Demska -

    Uwielbiam łososia z piekarnika. Delikatność tej ryby jest niesamowita. Pyszna propozycja 🙂

    Reply
    Ola -

    Faktycznie smakuje nieziemsko 🙂

    Reply
    Anulla -

    bardzo fajna marynata do łososia 🙂 lubię tę rybkę w takim lekko orientalnym wydaniu 🙂

    Reply
    Ola -

    W takim razie ta propozycja powinna Ci smakować 🙂

    Reply
    Marzena Szkodzińska -

    Super propozycja, bardzo aromatyczne danie 🙂

    Reply
    Ola -

    tak własnie jest! dziękuję 🙂

    Reply
    Kulinarne Inspiracje Futki -

    Przepyszny i aromatyczny łosoś. Idealne połączenie :* Mniam <3

    Reply
    Ola -

    smakuje obłędnie 🙂

    Reply
    Karolina Luka -

    Wow! Łosoś wygląda bardzo apetycznie:D

    Reply
    Ola -

    cieszę się 🙂

    Reply
    Małgorzata Ćwiklińska -

    Ryba z grilla – pysznie:)

    Reply
    Ola -

    zdecydowanie 🙂

    Reply
    beti -

    Muszę wypróbować, bo brzmi bardzo smacznie 🙂

    Reply
    Ola -

    koniecznie 🙂

    Reply
    EllaCanto -

    Marynata brzmi apetycznie 🙂 Muszę wypróbować!

    Reply
    Ola -

    I równie dobrze smakuje, polecam!

    Reply
    Lena -

    wyjątkowo apetyczny łosoś:)

    Reply
    Ola -

    🙂

    Reply
    Magda -

    Ależ apetyczny łosoś, bardzo mnie kusi 🙂

    Reply
    Ola -

    Nie daj się kusić, tylko spróbuj! 🙂

    Reply
    Zulu k -

    Wygląda fenomenalnie ! W ogóle połączenie imbiru i pomarańczy z tą rybą tchnie Orientem. Bardzo oryginalny przepis 🙂

    Reply
    Ola -

    dzięki! 🙂 Polecam spróbować – smakuje wyśmienicie!

    Reply

    Leave a Comment

    00000