Są takie dni, kiedy niewiele jest czasu na przygotowanie obiadu, więc potrzeba czegoś szybkiego w wykonaniu i przy tym na tyle pysznego, żeby zaspokoić głód i nabrać energii na dalszą część pracowitego dnia. Myślę, że zwłaszcza studenci, grono do którego również się zaliczam, szczególnie docenią pomysł szybkiego obiadu, w końcu głodny student to zły student :)) Pod noże blendera poszły więc liście jarmużu oraz równie charakterystyczne smakowo orzechy laskowe. Kilka minut obrotów i mamy fantastyczne zielone* pesto.
*A prawdą jest, że gdyby nie chlorofil, to liście jarmużu byłyby koloru marchewki, ze względu na dużą zawartość karotenoidów, które razem z pozostałymi przeciwutleniaczami sprawiają, że jarmuż jest istną bombą antynowotworową!
Ingredients
- 100g jarmużu
- 70g orzechów laskowych
- garść świeżej bazylii
- 4 łyżeczki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml wody
- sól
- pieprz
Instructions
Orzechy podpiecz na rozgrzanej, suchej patelni, aż zrobią się złociste. Rozłożyć na kuchennej ściereczce lub ręcznikach kuchennych i pocierać materiałem o orzechy, żeby usunąć skórkę.
Jarmuż umyć i włożyć do naczynia blendera lub Thermomixa razem z pozostałymi składnikami. Miksować aż do rozdrobnienia orzechów i liści.
3 komentarze
Uwielbiam pesto.
Szkoda, że nie znałam tego przepisu jak kupowałam jarmuż.
Kiedyś jarmuż występował jako dekoracja (chyba przez poskręcane liście). Od jakiegoś czasu został uznany w kuchni i przygotowuje się z jego udziałem różne przysmaki, taki jak np. Twój, no i fajnie:)
Ciekawe jak smakuje 😉 Jarmuż i laskowe orzechy pewnie tworzą zacny duet 😉