Home przepisyfit & healthy Pesto z jarmużu i orzechów laskowych

Pesto z jarmużu i orzechów laskowych

by

Są takie dni, kiedy niewiele jest czasu na przygotowanie obiadu, więc potrzeba czegoś szybkiego w wykonaniu i przy tym na tyle pysznego, żeby zaspokoić głód i nabrać energii na dalszą część pracowitego dnia. Myślę, że zwłaszcza studenci, grono do którego również się zaliczam, szczególnie docenią pomysł szybkiego obiadu, w końcu głodny student to zły student :)) Pod noże blendera poszły więc liście jarmużu oraz równie charakterystyczne smakowo orzechy laskowe. Kilka minut obrotów i mamy fantastyczne zielone* pesto.

*A prawdą jest, że gdyby nie chlorofil, to liście jarmużu byłyby koloru marchewki, ze względu na dużą zawartość karotenoidów, które razem z pozostałymi przeciwutleniaczami sprawiają, że jarmuż jest istną bombą antynowotworową!

 

 

 

Pesto z jarmużu

Print This
Prep Time:

Ingredients

    • 100g jarmużu
    • 70g orzechów laskowych
    • garść świeżej bazylii
    • 4 łyżeczki tartego parmezanu
    • 2 łyżki oliwy
    • 50 ml wody
    • sól
    • pieprz
  •  
  • Instructions

    Orzechy podpiecz na rozgrzanej, suchej patelni, aż zrobią się złociste. Rozłożyć na kuchennej ściereczce lub ręcznikach kuchennych i pocierać materiałem o orzechy, żeby usunąć skórkę.
    Jarmuż umyć i włożyć do naczynia blendera lub Thermomixa razem z pozostałymi składnikami. Miksować aż do rozdrobnienia orzechów i liści.

    Jeśli pesto wyjdzie za gęste, można rozrzedzić je wodą lub oliwą. Jeśli planujecie je podgrzać (np. z makaronem), wtedy najlepiej dołożyć dodatkową porcję wody, żeby danie nie było zbyt suche.
     Pesto można serwować z kluseczkami, makaronem czy jako dodatek do świeżego pieczywa.
     Pesto można przechowywać w lodówce do 5 dni.

    You may also like

    3 komentarze

    Rebel -

    Uwielbiam pesto.
    Szkoda, że nie znałam tego przepisu jak kupowałam jarmuż.

    Reply
    zjedz_mnie -

    Kiedyś jarmuż występował jako dekoracja (chyba przez poskręcane liście). Od jakiegoś czasu został uznany w kuchni i przygotowuje się z jego udziałem różne przysmaki, taki jak np. Twój, no i fajnie:)

    Reply
    Angelika i Monika Candy Pandas -

    Ciekawe jak smakuje 😉 Jarmuż i laskowe orzechy pewnie tworzą zacny duet 😉

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000