Home przepisyfit & healthy Pizza marchewkowa z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Pizza marchewkowa z pomidorami, mozzarellą i bazylią

by

Margaritta, Capriciosa, Vesuvio, Quatro Formaggi…
Cienkie ciasto, roztopiona i ciągnąca się mozzarella i sos z soczystych pomidorów i duża garść świeżej bazylii – to wszystko składa się na uwielbianą przez wszystkich PIZZĘ!
Dzisiaj proponuję zdecydowanie odmienną wersję, niż ta standardowa na drożdżowym cieście. Tym razem padło na marchewkowy spód – warzywnie słodki, ale przełamany pikantnymi i aromatycznymi przyprawami.
Jest szybko, smacznie i włosko – najlepiej. Szczególnie dzisiaj kiedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

 

 

 

Pizza marchewkowa z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Print This
Serves: 1 Prep Time:

Ingredients

    • 2 duże marchewki
    • jajko
    • 2 łyżki mąki żytniej
    • sól,
    • pieprz
    • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    • chilli (wg smaku :))
    • 1/3 łyżeczki oregano
    • duża szczypta bazylii suszonej
    • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • dodatki:
    • sos paprykowo-pomidorowy od MadeByMyMUM
    • kulka mozzarelli
    • świeże listki bazylii
    • składniki które lubicie i nie wyobrażacie sobie pizzy bez nich 🙂
    • Instructions

      Marchewki obrać i zetrzeć na tarce lub zblendować. Bardzo dokładnie odcisnąć na sitku lub przez gazę. Białko jajka ubić na pianę i wymieszać z puree marchewkowym i  resztą składników – dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze, formując płaski spód o równej grubości – piec 15 min w 200 stopniach. Następnie posmarować go sosem i rozłożyć składniki – piec 10 minut, również w 200 stopniach.

       Podczas pieczenia najlepiej włączyć termoobieg.
      Sos do pizzy możecie również wykonać sami ze świeżych lub puszkowanych pomidorów. Pomidory kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, oregano, chilli, bazylia, ziele angielskie (nie przesadźcie z nimi, bo marchewkowy spód jest wulkanem przypraw!) Opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub posiekana cebula. Całość podsmażamy, często mieszając. Voila!
      Happiness is a slice of pizza!

       

      You may also like

      8 komentarzy

      http://cynamon.net.pl -

      Bardzo ciekawy pomysł na zwykła-niezwykła pizze 😉

      Reply
      zjedz_mnie -

      Marchewkowy? Przyznaję ciekawe połączenie, mało tego apetycznie wygląda:)

      Reply
      Motyw Kobiety -

      Podoba mi się ta pizza! Ale poczekam na świeżą bazylię z grządki 🙂
      ps. czy 2 łyżki mąki to nie za mało? Tzn. czy to się jakoś logicznie rozsmaruje na blasze?

      Reply
      Ola -

      Przy takiej ilości marchewki to nie powinno być za mało – najważniejsze, żeby dobrze odsączyć startą marchewkę, żeby ciasto było gęstsze 🙂

      Reply
      Olga Pi -

      Wow, marchewkowy spód to dla mnie nowość:)

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      Lubimy takie nietypowe dania i wypieki 🙂 Pizza na pewno bardzo smaczna 🙂

      Reply
      Agnieszka Wieczorek -

      U mnie też w tym tygodniu była pizza z okazji światowego dnia pizzy. Twoja prezentuje sie wyśmienicie. Takiej jeszcze nie miałam okazji jeść 🙂

      Reply
      Julia Laszuk -

      O matulu, jakie to musi być dobre. 🙂
      https://jaglusia.wordpress.com/

      Reply

      Leave a Comment

      000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000