Home przepisyfit & healthy Placuszki kokosowe z malinami i marakują

Placuszki kokosowe z malinami i marakują

by


Bardzo lubię celebrować śniadania, bo to w końcu najważniejszy posiłek w ciągu dnia 🙂 Szczególnie lubię przygotowywać je w wersji na słodko, a kokosowe placuszki są jedną z moich ulubionych śniadaniowych propozycji. Można je przygotować w ekspresowym tempie, więc możecie je przygotować nawet przed wyjściem do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Ich fenomen polega na tym, że nie wymagają wielu składników, można je przygotować bez dodatku tłuszczu i cukru (wiórki kokosowe nadają im charakterystyczną słodycz), a w połączeniu z waniliowym serkiem smakują jak Rafaello!

 

 

Placuszki kokosowe z malinami i marakują

Print This
Serves: 1 Prep Time:

Ingredients

    • 2 jajka
    • 4 pełne łyżki wiórków kokosowych
    • dodatki: serek waniliowy lub jogurt naturalny z odrobiną ekstraktu z wanilii oraz owoce (u mnie marakuja i maliny)
  • Opcjonalnie:
    • olej kokosowy
    • cukier kokosowy
    • Instructions

      Żółtka oddzielić od białek, pierwsze roztrzepać, a z drugich ubić pianę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na chwilę, aby odrobinę zgęstniało (wiórki napęcznieją).
      Rozgrzać patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką (non-stick) i nakładać łyżką ciasto. Smażyć z dwóch stron, aż lekko się zarumienią.
      Najlepiej smakują przełożone serkiem waniliowym i ozdobione świeżymi owocami.

      Słodkiego poranka!

       

      You may also like

      56 komentarzy

      Łukasz Majchrowski -

      totalnie moje smaki! <3

      Reply
      Ola -

      cieszę się 🙂

      Reply
      Renata Czelny-Kawa -

      Och, och, och, jakie to musi być pyszne!

      Reply
      Ola -

      Jest! I to nawet bardzo 🙂

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      Oj nie pogardziłybyśmy takimi kokosowymi placuszkami 🙂 I do tego z marakują ^^ Śniadaniowa pychotka 😀

      Reply
      Ola -

      Zgadzam się – są pyszne 🙂

      Reply
      Ada J -

      Nie pomyślałabym, że z takich składników wyjdą placuszki! Przepis bardzo pozytywnie mnie zaskoczył 🙂

      Reply
      Ola -

      Jasne, że wyjdą! I w dodatku bardzo pyszne 🙂

      Reply
      mojamalakuchnia -

      takie placuszki i maliny to dla mnie raj <3 pycha!

      Reply
      Ola -

      🙂

      Reply
      zjedz_mnie -

      Na takie śniadania mogę sobie pozwolić jedynie w weekend, jest czas i można spokojnie cos fajnego i smacznego przygotować, a Twoje placki spełniają oczekiwania – coś pysznego na dzień dobry:)

      Reply
      Ola -

      Poranki z takim śniadaniem są najlepsze 🙂

      Reply
      My Chcemy Jeść -

      Pyszne śniadanie! 🙂

      Reply
      Ola -

      Dziękuję!

      Reply
      natalia20041989 -

      Pyszne:)

      Reply
      Ola -

      dzięki 😉

      Reply
      EllaCanto -

      Nigdy takich nie próbowałam, ale póki mogę się rozpieszczać (bo jeszcze mam wakacje), to sobie po powrocie do domu przygotuję na śniadanko 🙂

      Reply
      Ola -

      Też jeszcze korzystam z wakacji i szykuję takie pyszności rano 🙂

      Reply
      Martyna Jacko -

      Świetny przepis! Na pewno wykorzystam 🙂

      Reply
      Ola -

      świetnie! 😉

      Reply
      totylkoteoria -

      Niezłe. 🙂

      Reply
      Ola -

      dzięki 🙂

      Reply
      piegusek -

      aż się zaśliniłam….. uwielbiam wszystko co kokosowe 🙂

      Reply
      Ola -

      kokos jest pycha!

      Reply
      amandaricci.butikzprzepisami -

      Fantastyczne placki – także na deser! Ekstra dodatki! 😀

      Reply
      Ola -

      zgadzam się w 100%!

      Reply
      Kulinarne Inspiracje Futki -

      Przepyszne połączenie. Zapisuję do zrobienia – koniecznie! <3

      Reply
      Ola -

      Smacznego!

      Reply
      marta sztabińska -

      Prawdziwe cudo 😉

      Reply
      Ola -

      Dziękuję 🙂

      Reply
      babeczka35 -

      Znakomicie wyglądają te placuszki. Skusiłabym się na podwieczorek:)

      Reply
      Ola -

      Polecam! 🙂

      Reply
      DżemDżus -

      Marakuja świetny dodatek, orzeźwi i wygląda pięknie 🙂

      Reply
      Ola -

      nie zaprzeczę 🙂

      Reply
      Hrabina w kuchni -

      Można jeść oczami! 🙂

      Reply
      Ola -

      to prawda 🙂

      Reply
      Dietifitka -

      Marakuja i jogurt to pyszne połączenie. Dodatek wiórków powala. Przepis do wypróbowania 🙂

      Reply
      Ola -

      takie połączenie smakuje obłędnie!

      Reply
      Keep Your Balance -

      Wspaniały przepis 🙂 taki prosty, a pyszny i efektowny. Uwielbiam celebrować poranki i robić takie pyszne śniadanka 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      Reply
      Ola -

      Zupełnie jak ja – śniadanie to w końcu najważniejszy posiłek w ciągu dnia 🙂

      Reply
      Lena -

      co za wspaniałości:)

      Reply
      Ola -

      dziękuję 🙂

      Reply
      Agnieszka Wieczorek -

      Ja nigdy nie mam czasu rano na smażenie placków, ale na obiad lubię zjeść takie pyszności 🙂 Świetnie się zapowiadają 🙂

      Reply
      Ola -

      Przygotowanie tych placuszków jest bardzo szybkie, dlatego są idealne na śniadanie nawet przed wyjściem 🙂 Słodki obiad też dobrze brzmi!

      Reply
      Ania S -

      Bardzo apetyczne połączenie smaków 😉

      Reply
      Ola -

      najlepsze 🙂

      Reply
      Olka -

      Uwielbiam kokosowe WSZYSTKO 🙂

      Reply
      Ola -

      🙂

      Reply
      Joanna Ł -

      Z chęcią bym zjadła takiego placuszka, wygląda przepysznie 🙂 pozdrawiam 🙂

      Reply
      Ola -

      Są szybkie i proste w wykonaniu, polecam 🙂

      Reply
      Anulla -

      boskie! 🙂 nie łączyłam jeszcze ze sobą malin i marakui.

      Reply
      Ola -

      Jedno z moich ulubionych połączeń owocowych 🙂

      Reply
      U Rudej na Talerzu -

      Pyszne placuszki i to przybranie 🙂 Uwielbiam i marakuje i maliny i myślę, że to może być obłędne danie 🙂

      Reply
      Ola -

      To jedno z moich ulubionych śniadań – są wyśmienite 🙂 A maliny i marakuja – bajeczka 🙂

      Reply
      Salvador Dali -

      na prawdę usmażą się z tego placuszki? 😀 Bo wydaje mi się dużo jajek, na małą ilość wiórków i aż jestem ciekawa smaku <3
      bo kokos uwielbiam! 🙂

      Reply
      Ola -

      Jasne! Lepiej kiedy jest odrobinę lejąca masa, bo wiórki za moment napęcznieją i całość zgęścieje 🙂

      Reply

      Leave a Comment

      00000