Kurki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych grzybów. Przede wszystkim cenię je za ten fantastyczny i mocny aromat, który nadają potrawom oraz teksturę i jędrność, której nabierają po usmażeniu. Dodatkowego charakteru i zapachu dodają świeżo zerwane zioła – delikatna pietruszka i wonny lubczyk. A cały ten smak i zapach podsyca obecność białego wina – najlepiej półwytrawnego. Wtedy ten składnik będzie wyczuwalny, ale jednocześnie nie przyćmi smaku kurek. Mam to szczęście, że znajomi w ramach pamiątek z podróży przywożą mi lokalne przysmaki i produkty. Tak też zostałam obdarowana różowym tagliatelle, który przyjaciółka przywiozła mi z wyjazdu do Bormio we Włoszech. Uwielbiam moich znajomych!
I chociaż doskonale pamiętam czasy, kiedy nikt nie był w stanie przemycić kurek do mojego obiadu, tak teraz nie wyobrażam sobie bez nich jesieni! Jeśli tak jak ja lubicie te żółte grzybki to z pewnością to danie przypadnie Wam do gustu. A jeśli ich nie lubicie – z tym przepisem pokochacie ich smak!
Ingredients
- 200g makaronu typu tagliatelle (u mnie różowe tagliatelle allo Sforzato)
- 200g kurek
- 1/3 szklanki białego wina
- łyżka masła (w wersji wegańskiej można zastąpić łyżką oliwy)
- 2 łyżki oliwy extra virgine
- duża garść listków pietruszki
- kilka liści lubczyku
- łyżka czarnuszki
- sól himalajska
- biały pieprz
Instructions
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Kurki umyć i oczyścić. Przekrój na pół lub zostaw w całości. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć kurki - smaż pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie dodaj białe wino, oliwę, sól i pieprz - pozostaw do zredukowania.
Do gotowego sosu dodaj makaron oraz świeże zioła i dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane czarnuszką.
36 komentarzy
Aha czarnuszka, a myślałam że sezam czarny. Z tym czy z tym – tak samo pyszna propozycja 🙂
Uwielbiam czarnuszkę!
zapowiada się pysznie ! 🙂 Uwielbiam kurki !
Kurki są pycha! 🙂
Pięknie, szykownie i światowo 🙂
dziękuję 🙂
Bardzo smaczny pomysł na obiad 🙂
🙂
ten kolor makaronu,boski:)Mam kurki,trzeba próbować:)
Zgadzam się, makaron jest cudnie różowy! 🙂
Wygląda na bardzo pyszne.
dziękuję 🙂
pyszne danie 🙂
dziękuję 🙂
Prosto i smacznie, dla mnie to strzał w 10 🙂
cieszę się 🙂
Pyszny pomysł na obiad! Ja każde danie z grzybami biorę w ciemno <3
W takim razie to świetna propozycja obiadowa dla Ciebie 🙂
Takie połączenie musiało być udane 😉
Jedynie czarnuszkę bym pominęła 😀
Ja czarnuszkę uwielbiam! 🙂
Ostatnio kurki przyrządzałam z kaszą, ale z tagiatelle (a zwłaszcza w towarzystwie lubczyku, który rośnie w moim ogródku <3) muszą być wyśmienite!
Oczywiście, że są! 🙂
Mojej rodzince na pewno by smakowało!
Cudne zdjęcia!
Dziękuję 🙂
Pyszności, bardzo lubię makaron i kurki ????
🙂
mniam! 🙂 kurki to moje ulubione grzyby i z makaronem komponują się świetnie 🙂
Moje również! 🙂
Coś pysznego, bardzo lubię takie dania:)
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
Proste danie i pięknie się prezentuje na talerzu 🙂
Dziękuję! A jakie pyszne!
My nawet nie wiemy jak smakują kurki :/ a to danie tak smacznie wygląda!
W takim razie koniecznie spróbujcie – są wyśmienite! 🙂
Pieknie podane, prosto a jakże smaczne
Dziękuję za miłe słowa!