Home przepisyfit & healthy Tagliatelle z kurkami, białym winem i świeżymi ziołami

Tagliatelle z kurkami, białym winem i świeżymi ziołami

by


Kurki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych grzybów. Przede wszystkim cenię je za ten fantastyczny i mocny aromat, który nadają potrawom oraz teksturę i jędrność, której nabierają po usmażeniu. Dodatkowego charakteru i zapachu dodają świeżo zerwane zioła – delikatna pietruszka i wonny lubczyk. A cały ten smak i zapach podsyca obecność białego wina – najlepiej półwytrawnego. Wtedy ten składnik będzie wyczuwalny, ale jednocześnie nie przyćmi smaku kurek. Mam to szczęście, że znajomi w ramach pamiątek z podróży przywożą mi lokalne przysmaki i produkty. Tak też zostałam obdarowana różowym tagliatelle, który przyjaciółka przywiozła mi z wyjazdu do Bormio we Włoszech. Uwielbiam moich znajomych!
I chociaż doskonale pamiętam czasy, kiedy nikt nie był w stanie przemycić kurek do mojego obiadu, tak teraz nie wyobrażam sobie bez nich jesieni! Jeśli tak jak ja lubicie te żółte grzybki to z pewnością to danie przypadnie Wam do gustu. A jeśli ich nie lubicie – z tym przepisem pokochacie ich smak!

 

 

Tagliatelle z kurkami, białym winem i świeżymi ziołami

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • 200g makaronu typu tagliatelle (u mnie różowe tagliatelle allo Sforzato)
    • 200g kurek
    • 1/3 szklanki białego wina
    • łyżka masła (w wersji wegańskiej można zastąpić łyżką oliwy)
    • 2 łyżki oliwy extra virgine
    • duża garść listków pietruszki
    • kilka liści lubczyku
    • łyżka czarnuszki
    • sól himalajska
    • biały pieprz

    Instructions

    Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i odcedź.
    Kurki umyć i oczyścić. Przekrój na pół lub zostaw w całości. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć kurki – smaż pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie dodaj białe wino, oliwę, sól i pieprz – pozostaw do zredukowania.
    Do gotowego sosu dodaj makaron oraz świeże zioła i dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane czarnuszką.

    Jeśli po wymieszaniu z sosem okaże się, że całość jest zbyt sucha, dodaj łyżkę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
    Smak tej potrawy zależy przede wszystkim od kurek, dlatego lepiej wybierać świeże niż mrożone.
    Ja wybrałam wino półsłodkie, dzięki czemu sos był delikatniejszy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby wybrać półwytrawne lub wytrawne – nie bójcie się eksperymentować!
    O kurka!

     

    You may also like

    36 komentarzy

    Dietifitka -

    Aha czarnuszka, a myślałam że sezam czarny. Z tym czy z tym – tak samo pyszna propozycja 🙂

    Reply
    Ola -

    Uwielbiam czarnuszkę!

    Reply
    Tradycyjna Kuchnia -

    zapowiada się pysznie ! 🙂 Uwielbiam kurki !

    Reply
    Ola -

    Kurki są pycha! 🙂

    Reply
    Ela Dziurkowska -

    Pięknie, szykownie i światowo 🙂

    Reply
    Ola -

    dziękuję 🙂

    Reply
    beti -

    Bardzo smaczny pomysł na obiad 🙂

    Reply
    Ola -

    🙂

    Reply
    Lena -

    ten kolor makaronu,boski:)Mam kurki,trzeba próbować:)

    Reply
    Ola -

    Zgadzam się, makaron jest cudnie różowy! 🙂

    Reply
    Pobite gary Barbary -

    Wygląda na bardzo pyszne.

    Reply
    Ola -

    dziękuję 🙂

    Reply
    Gabriela Borowiec -

    pyszne danie 🙂

    Reply
    Ola -

    dziękuję 🙂

    Reply
    Magda -

    Prosto i smacznie, dla mnie to strzał w 10 🙂

    Reply
    Ola -

    cieszę się 🙂

    Reply
    Agnieszka Wieczorek -

    Pyszny pomysł na obiad! Ja każde danie z grzybami biorę w ciemno <3

    Reply
    Ola -

    W takim razie to świetna propozycja obiadowa dla Ciebie 🙂

    Reply
    Ania S -

    Takie połączenie musiało być udane 😉
    Jedynie czarnuszkę bym pominęła 😀

    Reply
    Ola -

    Ja czarnuszkę uwielbiam! 🙂

    Reply
    EllaCanto -

    Ostatnio kurki przyrządzałam z kaszą, ale z tagiatelle (a zwłaszcza w towarzystwie lubczyku, który rośnie w moim ogródku <3) muszą być wyśmienite!

    Reply
    Ola -

    Oczywiście, że są! 🙂

    Reply
    Nikola G -

    Mojej rodzince na pewno by smakowało!
    Cudne zdjęcia!

    Reply
    Ola -

    Dziękuję 🙂

    Reply
    Małgorzata -

    Pyszności, bardzo lubię makaron i kurki ????

    Reply
    Ola -

    🙂

    Reply
    Anulla -

    mniam! 🙂 kurki to moje ulubione grzyby i z makaronem komponują się świetnie 🙂

    Reply
    Ola -

    Moje również! 🙂

    Reply
    natalia20041989 -

    Coś pysznego, bardzo lubię takie dania:)

    Reply
    Ola -

    W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

    Reply
    U Rudej na Talerzu -

    Proste danie i pięknie się prezentuje na talerzu 🙂

    Reply
    Ola -

    Dziękuję! A jakie pyszne!

    Reply
    Angelika i Monika Candy Pandas -

    My nawet nie wiemy jak smakują kurki :/ a to danie tak smacznie wygląda!

    Reply
    Ola -

    W takim razie koniecznie spróbujcie – są wyśmienite! 🙂

    Reply
    marta sztabińska -

    Pieknie podane, prosto a jakże smaczne

    Reply
    Ola -

    Dziękuję za miłe słowa!

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000