Dzisiaj na zielono!
Pomimo niezbyt wiosennej pogody za oknem (mowa o ostatniej burzowo-upalnej mieszance), warto skosztować odrobiny wiosny na talerzu. Szparagi są dla mnie idealnym odzwierciedleniem tej pory roku – soczyście zielone, delikatne w smaku, wyczekiwane z niecierpliwością przez całą jesień i zimę! Do tego słodkie truskawki – chociaż na te najlepsze jeszcze trzeba trochę poczekać. Ser halloumi, lekko słony i smakowicie skrzypiący w ustach – podsmażenie na patelni grillowej jeszcze bardziej wydobywa jego smak! Miłym akcentem są słodkawe grzybki nameko, tym razem jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni 🙂
Całość podana na roszponce i skropiona kwaskowym octem balsamicznym z czerwonych pomarańczy, wyszukanym na Biobazarze w Katowicach.
Jeśli jesteście z okolic to bardzo polecam wybrać się tam w sobotę lub środę i znaleźć coś pysznego! Dostaniecie tam różne rodzaje grzybów, świeże warzywa i owoce, ekologiczne kosmetyki czy trudno dostępne produkty spożywcze.
BIOBAZAR, Katowice
Huta Baildon, ul. Bracka 20
wjazd od ul. Brackiej lub Chorzowskiej
Ingredients
- paczka sałaty roszponki (lub dowolnej jaką lubicie)
- 200g sera halloumi
- 12 szparagów
- 8 truskawek
- 100g grzybów nameko
- ocet balsamiczny (u mnie z czerwonych pomarańczy)
- 2 łyżki ghi (masła klarowanego)
- odrobina oleju rzepakowego
- sól himalajska
- biały pieprz
- cukier trzcinowy
- ziarna:
- słonecznik
- pestki dyni
- biały sezam
- czarny sezam
Instructions
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na łyżce ghi przez 10-15 minut, pod koniec przyprawiając solą, pieprzem i cukrem trzcionowym.
Grzyby nameko oczyszczamy i również smażymy na łyżce masła klarowanego przez około 5 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową, lekko skropioną olejem rzepakowym (mój ulubiony z Kwaśnego Jabłka) i układamy na niej ser halloumi pokrojony w plastry o grubości 1 cm. Smażymy, aż zarumieni się z obu stron.
Truskawki kroimy w plastry i układamy na roszponce. Nakładamy grzyby i szparagi a na koniec ser halloumi. Skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy ulubionymi ziarnami.