Home przekąska Guacamole i idealne awokado

Guacamole i idealne awokado

by

Nadchodzi jesień, a razem z nią długie wieczory, które można uprzyjemnić oglądając dobre filmy lub nadrabiając odcinki ulubionych seriali. Takie momenty sprzyjają ochocie na słone przekąski, a my wcale nie musimy się przed tym powstrzymywać, jeśli zamiast chrupek, chipsów i gotowych sosów, sięgniemy po domowej roboty guacamole. Doprawione według własnego smaku, podane z ulubionymi dodatkami jest świetną alternatywą dla sklepowych przekąsek, które niekoniecznie należą do najzdrowszych. Jest gładkie, pikantne i niesamowicie pyszne – idealnie wpasuje się w klimat wieczorów filmowych. Do dzieła amigo!

 

 

Guacamole

Print This
Prep Time:

Ingredients

    • dojrzałe awokado
    • pomidor
    • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
    • sól
    • pieprz
    • tabasco
  • opcjonalnie:
    • pół czerwonej cebuli
    • ząbek czosnku
    • kolendra
    • Instructions

      Awokado przekroić na pół i dokładnie wydrążyć miąższ oraz rozgnieść go widelcem. Sparzyć pomidora i obrać go ze skórki i usunąć sok oraz pestki. Tak przygotowany pokroić w drobną kostkę. Wymieszać składniki i doprawić według smaku.
      W poszukiwaniu idealnego dla Was smaku guacamole można dodać posiekaną czerwoną cebulkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dzięki czemu smak zostanie zaostrzony. Dodatek kolendry sprawi, że pasta stanie się bardzo aromatyczna.
      Najlepiej smakuje podane z nachosami, w dobrym towarzystwie, podczas oglądania ulubionego filmu 🙂
      Jeśli wybierzecie awokado Hass, guacamole zyska lekko orzechowy posmak.
      Skropienie guacamole limonką lub cytryną pozwoli na zachowanie soczyście zielonego koloru i uchroni przed ciemnieniem awokado.
      Po przygotowaniu można przechowywać w lodówce 1-2 dni.
      Przy wyborze dojrzałego awokado, należy lekko nacisnąć jego skórkę – nie powinna się odkształcać, tylko wrócić do poprzedniego kształtu. Po usunięciu szypułki, widoczny miąższ powinien być koloru zielonego. Kolor brązowy oznacza, że owoc jest przejrzały. Można również kupić mniej dojrzałe awokado i umieścić je na kilka godzin obłożone jabłkami lub włożyć do papierowej torby razem z jabłkiem lub bananem.
      Holy guacamoly!

       

      You may also like

      33 komentarze

      sportto pestka -

      GUACAMOLE!!!! Pychotka!!! Strasznie dawno temu jadłam ostatnio guacamole…

      Reply
      piegusek -

      kocham awokado za jego elastyczność! pyszne guacamole!

      Reply
      Ola -

      Dzięki 🙂

      Reply
      beti -

      Nie jadłam, muszę spróbować 🙂

      Reply
      Ola -

      koniecznie!

      Reply
      Hrabina w kuchni -

      To może zapakujesz mi taki słoiczek i wyślesz 🙂 Będzie jak znalazł do wieczornego serialu lub filmu.

      Reply
      Ola -

      domyślam się, że dotarłby sam słoiczek, bo zawartość zostałaby zjedzona gdzieś w drodze 🙂

      Reply
      Lena -

      uwielbiam domowe guacamole:)

      Reply
      Ola -

      domowe najlepsze!

      Reply
      babeczka35 -

      Awokado uwielbiam:)

      Reply
      Ola -

      ja też 🙂

      Reply
      Martyna Jacko -

      Rewelacja! Uwielbiam jako przekąskę 🙂

      Reply
      Ola -

      🙂

      Reply
      Klaudia Cebula -

      oj zjadłoby sie takie pikantne guacamole w jesienny wieczor 😉

      Reply
      Ola -

      do dzieła! 🙂

      Reply
      Ania S -

      Uwielbiam awokado, ale guacamole już nie – cytryna psuje mi smak awokado :/

      Reply
      Ola -

      ale dzięki cytrynie awokado nie ciemnieje 🙂

      Reply
      Ania S -

      Mi nie ciemnieje jak zostawiam je z pestką, a zawsze jak coś robię z części to od razu jem 😉

      Reply
      Kulinarne Inspiracje Futki -

      Uwielbiam guacamole! Mogłabym je jeść codziennie 😀

      Reply
      Ola -

      🙂

      Reply
      Joanna Ł -

      Same pyszności u Ciebie 🙂 pozdrawiam 🙂

      Reply
      Ola -

      Dziękuję 🙂

      Reply
      Agnieszka Wieczorek -

      Domowe guacamole najlepsze! Bardzo dobry pomysł na przekąskę do filmów 🙂

      Reply
      Ola -

      🙂

      Reply
      natalia20041989 -

      Uwielbiam guacamole ?

      Reply
      Ola -

      ja też 🙂

      Reply
      Małgorzata -

      Bardzo ciekawa jestem smaku pasty 🙂 Najlepsza swoja domowa.

      Reply
      Ola -

      wiadomo 🙂

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      Różne pasty z awokado robiłyśmy ale jeszcze nie guacamole 🙂 Ciekawe jak smakuje 🙂

      Reply
      Ola -

      Smakuje świetnie! Spróbujcie 🙂

      Reply
      EllaCanto -

      Jadłam raz Biedronkowe guacamole i oddałam koleżance mamy, bo było niezjadliwe – muszę sama wypróbować, żeby odpowiednio smakowało 🙂

      Reply
      Ola -

      Nie ma co porównywać, domowe jest najlepsze 🙂

      Reply
      The Student Cookbook -

      Uwielbiam guacamole i często robię sama w domu, świetna przekąska do siedzenia przy filmie, ale także ze znajomymi.
      RllaCanto: A właśnie w moim odczuciu guacamole z Biedronki było najlepszym gotowcem, jakie do tej pory jadłam 🙂 Być może próbowałyśmy inne, bo były dostępne dwa rodzaje 🙂

      Reply

      Leave a Comment

      000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000