Nadchodzi jesień, a razem z nią długie wieczory, które można uprzyjemnić oglądając dobre filmy lub nadrabiając odcinki ulubionych seriali. Takie momenty sprzyjają ochocie na słone przekąski, a my wcale nie musimy się przed tym powstrzymywać, jeśli zamiast chrupek, chipsów i gotowych sosów, sięgniemy po domowej roboty guacamole. Doprawione według własnego smaku, podane z ulubionymi dodatkami jest świetną alternatywą dla sklepowych przekąsek, które niekoniecznie należą do najzdrowszych. Jest gładkie, pikantne i niesamowicie pyszne – idealnie wpasuje się w klimat wieczorów filmowych. Do dzieła amigo!
Ingredients
- dojrzałe awokado
- pomidor
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- sól
- pieprz
- tabasco
- opcjonalnie:
- pół czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- kolendra
Instructions
Awokado przekroić na pół i dokładnie wydrążyć miąższ oraz rozgnieść go widelcem. Sparzyć pomidora i obrać go ze skórki i usunąć sok oraz pestki. Tak przygotowany pokroić w drobną kostkę. Wymieszać składniki i doprawić według smaku.
W poszukiwaniu idealnego dla Was smaku guacamole można dodać posiekaną czerwoną cebulkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dzięki czemu smak zostanie zaostrzony. Dodatek kolendry sprawi, że pasta stanie się bardzo aromatyczna.
Najlepiej smakuje podane z nachosami, w dobrym towarzystwie, podczas oglądania ulubionego filmu 🙂
Skropienie guacamole limonką lub cytryną pozwoli na zachowanie soczyście zielonego koloru i uchroni przed ciemnieniem awokado.
Przy wyborze dojrzałego awokado, należy lekko nacisnąć jego skórkę – nie powinna się odkształcać, tylko wrócić do poprzedniego kształtu. Po usunięciu szypułki, widoczny miąższ powinien być koloru zielonego. Kolor brązowy oznacza, że owoc jest przejrzały. Można również kupić mniej dojrzałe awokado i umieścić je na kilka godzin obłożone jabłkami lub włożyć do papierowej torby razem z jabłkiem lub bananem.
Holy guacamoly!
33 komentarze
GUACAMOLE!!!! Pychotka!!! Strasznie dawno temu jadłam ostatnio guacamole…
kocham awokado za jego elastyczność! pyszne guacamole!
Dzięki 🙂
Nie jadłam, muszę spróbować 🙂
koniecznie!
To może zapakujesz mi taki słoiczek i wyślesz 🙂 Będzie jak znalazł do wieczornego serialu lub filmu.
domyślam się, że dotarłby sam słoiczek, bo zawartość zostałaby zjedzona gdzieś w drodze 🙂
uwielbiam domowe guacamole:)
domowe najlepsze!
Awokado uwielbiam:)
ja też 🙂
Rewelacja! Uwielbiam jako przekąskę 🙂
🙂
oj zjadłoby sie takie pikantne guacamole w jesienny wieczor 😉
do dzieła! 🙂
Uwielbiam awokado, ale guacamole już nie – cytryna psuje mi smak awokado :/
ale dzięki cytrynie awokado nie ciemnieje 🙂
Mi nie ciemnieje jak zostawiam je z pestką, a zawsze jak coś robię z części to od razu jem 😉
Uwielbiam guacamole! Mogłabym je jeść codziennie 😀
🙂
Same pyszności u Ciebie 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Domowe guacamole najlepsze! Bardzo dobry pomysł na przekąskę do filmów 🙂
🙂
Uwielbiam guacamole ?
ja też 🙂
Bardzo ciekawa jestem smaku pasty 🙂 Najlepsza swoja domowa.
wiadomo 🙂
Różne pasty z awokado robiłyśmy ale jeszcze nie guacamole 🙂 Ciekawe jak smakuje 🙂
Smakuje świetnie! Spróbujcie 🙂
Jadłam raz Biedronkowe guacamole i oddałam koleżance mamy, bo było niezjadliwe – muszę sama wypróbować, żeby odpowiednio smakowało 🙂
Nie ma co porównywać, domowe jest najlepsze 🙂
Uwielbiam guacamole i często robię sama w domu, świetna przekąska do siedzenia przy filmie, ale także ze znajomymi.
RllaCanto: A właśnie w moim odczuciu guacamole z Biedronki było najlepszym gotowcem, jakie do tej pory jadłam 🙂 Być może próbowałyśmy inne, bo były dostępne dwa rodzaje 🙂