A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody…
Nigdzie nie znajdziecie prostszych, zdrowszych ani nawet lepszych ciasteczek! Fantastycznie nadają się na letni piknik, a najlepiej smakują po wyczerpującej przejażdżce rowerowej. Ich fenomen polega przede wszystkim na tym, że możemy dowolnie komponować i zmieniać dodatki, w zależności od naszych upodobań. Moja dzisiejsza propozycja to migdałowe ciasteczka z jagodami. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znikają z blachy!
Ingredients
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła lub oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- nasiona z laski wanilii
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki nasion chia
- 100 g jagód
Instructions
Masło lekko roztopić i utrzeć z jajkiem, cukrem i wanilią. Dodać mąkę, sól, proszek i sodę. Dokładnie wymiksować. Na koniec wsypać płatki i orzechy. Wymieszać do uzyskania gęstej masy. Formować placki i układać z odstępami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posypać jagodami, lekko dociskając je do masy. Piec z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Biegnijcie po jagody!
20 komentarzy
Smakowite są te ciasteczka 😉
i to bardzo 🙂
samo zdrowie
zgadza się 🙂
Jagody na topie, superowe ciasteczka 🙂
Trzeba korzystać z sezonu jagodowego 🙂
Świetnie wyglądają – tak chrupko i zdrowo 😉
Taki właśnie był cel – zdrowe słodkości 🙂
Wyglądają świetnie! Muszę wypróbować 🙂
serdecznie polecam 🙂
Mniam! 😉
🙂
Kochamy takie ciasteczka a już szczególnie z jagódkami <3
Dlatego trzeba korzystać z jagód, które szybko znikną i piec ciasteczka 🙂
Jakie pyszne! I zdrowe 🙂
I można dowolnie zmieniać dodatki 🙂 za każdym razem inne ciasteczka!
Nie dziwie się, ze szybko znikają! Sama zjadłabym większość 🙂
są wyśmienite 🙂
Smacznie 🙂
🙂