Chociaż niektórym kojarzą się pewnie tylko z wakacjami nad polskim morzem, dużą ilością bitej śmietany i słodkiej frużeliny. Pora jednak odczarować te letnie wspomnienia i ukazać je w nieco innym świetle – słonej przekąski czy lekkiego lunchu. Wcale nie musi być słodko i cukierkowo, może za to być smacznie i o niebo zdrowiej! Chrupiące wafle, soczyście zielone liście roszponki, słodka gruszka, słony ser gorgonzola, a do tego orzechy włoskie i żurawina. Takiej uczty nie uświadczycie na nadmorskich deptakach, zapewniam!

Ingredients
- gofry
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 ml oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
- 2 jajka
- szczypta soli
- dodatki
- gruszki
- roszponka
- gorgonzola dolce
- orzechy włoskie
- żurawina
- ocet balsamiczny
Instructions
Zacznijmy od przygotowania gofrów. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Do suchych składników dodać olej i żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Za pomocą chochli przelewać do rozgrzanej gofrownicy i piec w niej do uzyskania rumianego koloru. Zwykle zajmuje to 3-4 minuty.
Na ciepłe gofry układaj po kolei umytą i osuszoną roszponkę, plastry gorgonzoli, obraną i cienko pokrojoną gruszkę. Posyp żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi. Skrop octem balsamicznym, rzadkim lub kremowym - wedle uznania.

Smacznego!