Home przepisy Wytrawne gofry z gruszką i gorgonzolą

Wytrawne gofry z gruszką i gorgonzolą

by


Chociaż niektórym kojarzą się pewnie tylko z wakacjami nad polskim morzem, dużą ilością bitej śmietany i słodkiej frużeliny. Pora jednak odczarować te letnie wspomnienia i ukazać je w nieco innym świetle – słonej przekąski czy lekkiego lunchu. Wcale nie musi być słodko i cukierkowo, może za to być smacznie i o niebo zdrowiej! Chrupiące wafle, soczyście zielone liście roszponki, słodka gruszka, słony ser gorgonzola, a do tego orzechy włoskie i żurawina. Takiej uczty nie uświadczycie na nadmorskich deptakach, zapewniam!

 

 

 


Wytrawne gofry z gruszką i gorgonzolą

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

  • gofry
    • 2 szklanki mąki
    • 2 szklanki mleka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 100 ml oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
    • 2 jajka
    • szczypta soli
  • dodatki
    • gruszki
    • roszponka
    • gorgonzola dolce
    • orzechy włoskie
    • żurawina
    • ocet balsamiczny
    • Instructions

      Zacznijmy od przygotowania gofrów. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Do suchych składników dodać olej i żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
      Za pomocą chochli przelewać do rozgrzanej gofrownicy i piec w niej do uzyskania rumianego koloru. Zwykle zajmuje to 3-4 minuty.

      Na ciepłe gofry układaj po kolei umytą i osuszoną roszponkę, plastry gorgonzoli, obraną i cienko pokrojoną gruszkę. Posyp żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi. Skrop octem balsamicznym, rzadkim lub kremowym – wedle uznania.

            Zamiast gruszki możesz wykorzystać inne owoce – truskawki, maliny a w wersji egzotycznej – ananasa.
       Roszponkę zastąpisz także rukolą, świeżym szpinakiem czy kiełkami.
       Poza gorgonzolą, świetnie nadadzą się inne rodzaje sera pleśniowego, cambozola, camembert czy ser kozi.
         Przepis inspirowany goframi z książki „Pyszne poranki” Beaty Śniechowskiej.

      Smacznego!

       

      You may also like

      Leave a Comment

      00000