Sporo czasu musiało minąć zanim całkowicie przekonałam się do krewetek. Jestem pewna, że w tej wersji zaskoczą niejednego przeciwnika tych skorupiaków i sprawią, że na długo nie będzie w stanie o nich zapomnieć. A już na pewno będzie chciał zjeść je po raz kolejny! Mogłoby się wydawać, że przygotowanie owoców morza będzie bardzo praco- i czasochłonne. Skądże znowu! Tę wersję krewetek jesteście w stanie wyczarować w kilkanaście minut.
Ingredients
- 20 sztuk krewetek /najlepiej mrożone i obrane z pancerzy/
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 3cm świeżego imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1/3 papryczki chilli (lub więcej 🙂 )
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Sos:
- sok z jednej pomarańczy
- sok z jednej limonki
- skórka z limonki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
Instructions
Krewetki należy rozmrozić w wodzie (około 25 minut) i opłukać. Szalotkę, imbir, czosnek i trawę cytrynową (z której trzeba usunąć zdrewniałe końce) posiekać. Z papryczki chilli usunąć ziarenka i pokroić na drobne kawałeczki. Składniki sosu wymieszać.
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyć czosnek i szalotkę. Dorzucić imbir, trawę cytrynową i sos. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony. Wlać sos i podgrzewać aż do zagotowania.
U mnie krewetki zostały zaserwowane na kiełkach buraka i słonecznika oraz z chrupiącą bagietką.
Pyszności!
2 komentarze
przepadam za owocami morza! ja jednak zawsze krewetki czy swieże czy mrożone oczyszczam z jelita, nacinam od góry to miejsce. Po usmażeniu krewetki ładnie się ,,rozwiną,, ;-0
Ja zazwyczaj kupuję już oczyszczone, ale sprawdzam czy dokładnie 🙂 Owoce morza są pycha!