Ręka do góry, kto nie lubi makaronu z pesto?
Zapewne ciężko będzie znaleźć chociaż jedną osobę, bo przecież ta propozycja znajduje się w pierwszej trójce dań z makaronu, zaraz obok spaghetti bolognese czy carbonara (a przepis na oryginalną, włoską carbonarę z drobnym urozmaiceniem znajdziecie TUTAJ). Bazyliowe pesto jest wystarczająco pyszne, ale dodatek świeżej mięty jeszcze bardziej potęguje ten świetny smak! Łatwy i szybki do przyrządzenia sos można wykorzystać od razu lub przechować przez 2-3 dni w lodówce i wykorzystać kiedy najdzie ochota 🙂
Ingredients
- 400g makaronu typu linguine
- pęczek świeżej bazylii
- duża garść świeżej mięty
- 70g startego parmezanu
- 70g płatków migdałów /odrobinę więcej do posypania dania/
- pół szklanki oliwy extra virgine
- łyżka wody
- ząbek czosnku
- sól himalajska
- biały pieprz
Instructions
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Migdały zblanszować na suchej patelni. Liście mięty i bazylii umyć i umieścić w naczyniu blendera razem z płatkami migdałów, parmezanem, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Zmiksować. Gorący makaron wymieszać z gotowym pesto - można to zrobić na rozgrzanej patelni, lekko skropionej oliwą, aby danie było odpowiednio gorące.
Najlepiej podawać oprószone blanszowanymi migdałami, tartym parmezanem i listkami mięty oraz bazylii - u mnie dodatkowo jadalny kwiat mięty 🙂
Jeśli podczas podgrzewania na patelni okaże się, że makaron z pesto jest zbyt suchy, można dodać do niego 1-2 łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Just eataly!
8 komentarzy
Makaron z pesto uwielbiamy więc ręki nie podnosimy ale za to bierzemy w dłoń długopis i przepis zapisujemy 🙂
Raz jadłyśmy pesto ze słoiczka i średnio nam smakowało a innym razem robiłyśmy same z pietruszki i zrobiła nam się pasta bo się jakoś dziwnie napowietrzyło i ubiło 😛 Smaczne no ale wyglądało inaczej niż miało 😛
wspaniały, przepyszny makaron <3
Ja na pewno ręki do góry bym nie podniosła 🙂 Makarony to moja miłość, a z pesto to już w ogóle kulinarne niebo 🙂
baardzo mi się podoba to danie z makaronu! zapisuję 🙂
Przede wszystkim uwielbiam makaron, a z takimi dodatkami to już istna poezja smaków 🙂
super propozycja na makaron 🙂
Takie łatwe dania lubię najbardziej:)