Home obiad Linguine z pesto miętowo-bazyliowym

Linguine z pesto miętowo-bazyliowym

by
 

Ręka do góry, kto nie lubi makaronu z pesto?
Zapewne ciężko będzie znaleźć chociaż jedną osobę, bo przecież ta propozycja znajduje się w pierwszej trójce dań z makaronu, zaraz obok spaghetti bolognese czy carbonara (a przepis na oryginalną, włoską carbonarę z drobnym urozmaiceniem znajdziecie TUTAJ). Bazyliowe pesto jest wystarczająco pyszne, ale dodatek świeżej mięty jeszcze bardziej potęguje ten świetny smak! Łatwy i szybki do przyrządzenia sos można wykorzystać od razu lub przechować przez 2-3 dni w lodówce i wykorzystać kiedy najdzie ochota 🙂

 

Linguine z pesto miętowo-bazyliowym

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

    • 400g makaronu typu linguine
    • pęczek świeżej bazylii
    • duża garść świeżej mięty
    • 70g startego parmezanu
    • 70g płatków migdałów /odrobinę więcej do posypania dania/
    • pół szklanki oliwy extra virgine
    • łyżka wody
    • ząbek czosnku
    • sól himalajska
    • biały pieprz

    Instructions

    Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
    Migdały zblanszować na suchej patelni. Liście mięty i bazylii umyć i umieścić w naczyniu blendera razem z płatkami migdałów, parmezanem, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Zmiksować. Gorący makaron wymieszać z gotowym pesto – można to zrobić na rozgrzanej patelni, lekko skropionej oliwą, aby danie było odpowiednio gorące.
    Najlepiej podawać oprószone blanszowanymi migdałami, tartym parmezanem i listkami mięty oraz bazylii – u mnie dodatkowo jadalny kwiat mięty 🙂
    Sól i pieprz radzę dodawać ostrożnie – ostrość nadaje czosnek, a za słony smak odpowiada parmezan.
    Jeśli podczas podgrzewania na patelni okaże się, że makaron z pesto jest zbyt suchy, można dodać do niego 1-2 łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
    Just eataly!

     

    You may also like

    8 komentarzy

    DżemDżus -

    Makaron z pesto uwielbiamy więc ręki nie podnosimy ale za to bierzemy w dłoń długopis i przepis zapisujemy 🙂

    Reply
    Angelika i Monika Candy Pandas -

    Raz jadłyśmy pesto ze słoiczka i średnio nam smakowało a innym razem robiłyśmy same z pietruszki i zrobiła nam się pasta bo się jakoś dziwnie napowietrzyło i ubiło 😛 Smaczne no ale wyglądało inaczej niż miało 😛

    Reply
    mojamalakuchnia -

    wspaniały, przepyszny makaron <3

    Reply
    Agnieszka Wieczorek -

    Ja na pewno ręki do góry bym nie podniosła 🙂 Makarony to moja miłość, a z pesto to już w ogóle kulinarne niebo 🙂

    Reply
    piegusek -

    baardzo mi się podoba to danie z makaronu! zapisuję 🙂

    Reply
    Zakochana babeczka -

    Przede wszystkim uwielbiam makaron, a z takimi dodatkami to już istna poezja smaków 🙂

    Reply
    Anulla -

    super propozycja na makaron 🙂

    Reply
    Olga Pi -

    Takie łatwe dania lubię najbardziej:)

    Reply

    Leave a Comment

    0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000