Home obiad Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i gorgonzola

Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i gorgonzola

by

Uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta na ravioli zajęło mi wiele czasu. To przede wszystkim eksperymentowanie z proporcjami wydłużało moją drogę do perfekcji – ciasta odpowiednio gładkiego, miękkiego podczas ugniatania i idealnie jędrnego po ugotowaniu. I w końcu się udało!
Doskonały farsz pełen świeżego szpinaku, włoskiej ricotty i kremowej gorgonzoli połączony z odpowiednimi przyprawami niewątpliwie przenosi podniebienie do małej tawerny w urokliwej, włoskiej uliczce. Idealne ciasto potrafi zdziałać cuda!

 

 

 

 

Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i gorgonzola

Print This
Serves: 4 Prep Time:

Ingredients

  • ciasto na ravioli:
    • 350g mąki
    • 7 żółtek
    • 14 łyżek przegotowanej wody
    • 1/2 łyżeczki oliwy
    • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • farsz:
    • 250 g świeżego szpinaku
    • 250 g sera ricotta
    • 120 g gorgonzoli
    • 2 ząbki czosnku  /przeciśnięty przez praskę/
    • 1/3 papryczki chilli  /posiekana/
    • szczypta mielonego chilli
    • szczypta gałki muszkatałowej
    • sól pieprz  /do smaku/
    • łyżka oliwy
    • Instructions

      ciasto

      Mąkę wysypać na stolnicę. Jajka roztrzepać z pozostałymi składnikami i następnie wmieszać w mąkę. Ciasto wyrobić aż stanie się gładkie i sprężyste. Włożyć do miseczki i przykryte szmatką umieścić w lodówce na 45 minut.

      farsz

      Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i papryczkę chilli. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem aż całkowicie zmięknie (ok. 10 minut). Dodać sypkie przyprawy i gorgonzolę. Mieszać farsz, aż do rozpuszczenia sera. Następnie zdjąć z ognia, a po ostudzeniu wymieszać z ricottą.

      Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła (u mnie o średnicy 8,5 cm). Na środek nałożyć łyżkę farszu, brzegi ciasta zwilżyć delikatnie wodą i przykryć drugim kołem. Brzegi dokładnie złączyć, najlepiej tworząc estetyczną falbankę wokół pierożka.

      Gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut od wypłynięcia.
      Po ugotowaniu podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej, aż ciasto lekko się zarumieni. Najlepiej podawać posypane świeżo startym parmezanem.

      Jeżeli traficie na wyjątkowo ostrą papryczkę chilli, polecam przed posiekaniem usunąć z niej pestki.
      Do zbyt rzadkiego farszu można dodać łyżkę lub więcej bułki tartej i dokładnie wymieszać.
      Ravioli i basta!

      You may also like

      31 komentarzy

      classyflavors -

      Uwielbiam takie dania,sa super i już 🙂 Pozdrawiam.:-)

      Reply
      Ola -

      zdecydowanie się z Tobą zgadzam!

      Reply
      Anulla -

      pyszny w środku ten farsz! 🙂

      Reply
      Ola -

      🙂

      Reply
      Ania Zielony Środek -

      a czy nie było ciężko rozwałkować? robiłam kilka razy i generalnie zawsze sobię obiecuję, że następnym razem zrobię jak już będę miała maszynę do makaronu! wyglądają pięknie i te smaki <3

      Reply
      Ola -

      Nie, nie było z tym problemu. Ciasto trzeba odpowiednio długo wyrabiać, aby stało się elastyczne. Wbrew pozorom wyrobienie nie jest wcale trudne 🙂

      Reply
      Olga Pi -

      O mamusiu, jakie one muszą być pyszne!

      Reply
      Ola -

      zdecydowanie są!

      Reply
      mojamalakuchnia -

      poczułam się jak we Włoszech. ravioli jest przepyszne. pozdrawiam ciepło!

      Reply
      Ola -

      Bardzo się cieszę, taki był mój zamiar 🙂

      Reply
      Moje Bistro -

      Bardzo lubię domowe ravioli 🙂

      Reply
      Ola -

      W takim razie te powinny Ci smakować! Ciasto jest idealne!

      Reply
      Łukasz Majchrowski -

      Ubóstwiam! W Twoim wykonaniu wyglądają bardzo zachęcająco! 🙂

      Reply
      Ola -

      Bardzo polecam 🙂

      Reply
      Ania S -

      Nie lubię gorgonzoli, ale całość wygląda cudownie 😉

      Reply
      Ola -

      Gorgonzola zaostrza smak, ale spokojnie możesz spróbować bez niej 🙂 Dodaj za to więcej ricotty i szpinaku 🙂

      Reply
      luminaluni -

      Takkkkk, taaakk, takkkk! Poproszę <3

      Reply
      Ola -

      Częstuj się 🙂

      Reply
      Królowa Karo -

      O raju, jak to apetycznie wygląda! Musi być pyszne!

      Reply
      Ola -

      I to bardzo! Sama sie przekonaj 🙂

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      Oprócz pierogów nie jadłyśmy takich ravioli 😉 Ale wyglądają całkiem zacnie więc tak też muszą smakować 😉

      Reply
      Ola -

      częstujcie się przepisem 🙂

      Reply
      Angelika i Monika Candy Pandas -

      Hejo 🙂 Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie 🙂

      Reply
      Gabriela Borowiec -

      nie jadłam takich cudeńiek, ale wyglądają bardzo smakowicie 🙂

      Reply
      Ola -

      koniecznie spróbuj 🙂

      Reply
      2 x M :) -

      Wiesz, że nigdy nie jadłam ravioli 🙁 Twoje wyglądają tak bardzo smakowicie, że z chęcią podebrałabym kilka 😀

      Reply
      Ola -

      Częstuj się 🙂

      Reply
      Zulu k -

      Podoba mi się kształt tych pierożków 🙂 No i cieniutkie ciasto – że nie wspomnę już o nadzieniu, bo to wiadomo, że pyszne !

      Reply
      Ola -

      Wiele czasu minęło zanim udało mi się osiągnąć taki efekt 😉 Zawsze powtarzam, że przygotowanie ravioli czy nawet naszych pierogów to sztuka 🙂

      Reply
      EllaCanto -

      Jejku, ale apetycznie wygląda 🙂 Aż by się chciał człowiek wybrać do Włoch i siedząc w jakiejś klimatycznej knajpce, delektować się tym wyjątkowym smakiem!

      Reply
      Ola -

      To fantastyczne połączenie smaków 🙂

      Reply

      Leave a Comment

      00000