Uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta na ravioli zajęło mi wiele czasu. To przede wszystkim eksperymentowanie z proporcjami wydłużało moją drogę do perfekcji – ciasta odpowiednio gładkiego, miękkiego podczas ugniatania i idealnie jędrnego po ugotowaniu. I w końcu się udało!
Doskonały farsz pełen świeżego szpinaku, włoskiej ricotty i kremowej gorgonzoli połączony z odpowiednimi przyprawami niewątpliwie przenosi podniebienie do małej tawerny w urokliwej, włoskiej uliczce. Idealne ciasto potrafi zdziałać cuda!
Ingredients
- ciasto na ravioli:
- 350g mąki
- 7 żółtek
- 14 łyżek przegotowanej wody
- 1/2 łyżeczki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- farsz:
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 120 g gorgonzoli
- 2 ząbki czosnku /przeciśnięty przez praskę/
- 1/3 papryczki chilli /posiekana/
- szczypta mielonego chilli
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól pieprz /do smaku/
- łyżka oliwy
Instructions
ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę. Jajka roztrzepać z pozostałymi składnikami i następnie wmieszać w mąkę. Ciasto wyrobić aż stanie się gładkie i sprężyste. Włożyć do miseczki i przykryte szmatką umieścić w lodówce na 45 minut.
farsz
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i papryczkę chilli. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem aż całkowicie zmięknie (ok. 10 minut). Dodać sypkie przyprawy i gorgonzolę. Mieszać farsz, aż do rozpuszczenia sera. Następnie zdjąć z ognia, a po ostudzeniu wymieszać z ricottą.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła (u mnie o średnicy 8,5 cm). Na środek nałożyć łyżkę farszu, brzegi ciasta zwilżyć delikatnie wodą i przykryć drugim kołem. Brzegi dokładnie złączyć, najlepiej tworząc estetyczną falbankę wokół pierożka.
Gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut od wypłynięcia.
Po ugotowaniu podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej, aż ciasto lekko się zarumieni. Najlepiej podawać posypane świeżo startym parmezanem.
31 komentarzy
Uwielbiam takie dania,sa super i już 🙂 Pozdrawiam.:-)
zdecydowanie się z Tobą zgadzam!
pyszny w środku ten farsz! 🙂
🙂
a czy nie było ciężko rozwałkować? robiłam kilka razy i generalnie zawsze sobię obiecuję, że następnym razem zrobię jak już będę miała maszynę do makaronu! wyglądają pięknie i te smaki <3
Nie, nie było z tym problemu. Ciasto trzeba odpowiednio długo wyrabiać, aby stało się elastyczne. Wbrew pozorom wyrobienie nie jest wcale trudne 🙂
O mamusiu, jakie one muszą być pyszne!
zdecydowanie są!
poczułam się jak we Włoszech. ravioli jest przepyszne. pozdrawiam ciepło!
Bardzo się cieszę, taki był mój zamiar 🙂
Bardzo lubię domowe ravioli 🙂
W takim razie te powinny Ci smakować! Ciasto jest idealne!
Ubóstwiam! W Twoim wykonaniu wyglądają bardzo zachęcająco! 🙂
Bardzo polecam 🙂
Nie lubię gorgonzoli, ale całość wygląda cudownie 😉
Gorgonzola zaostrza smak, ale spokojnie możesz spróbować bez niej 🙂 Dodaj za to więcej ricotty i szpinaku 🙂
Takkkkk, taaakk, takkkk! Poproszę <3
Częstuj się 🙂
O raju, jak to apetycznie wygląda! Musi być pyszne!
I to bardzo! Sama sie przekonaj 🙂
Oprócz pierogów nie jadłyśmy takich ravioli 😉 Ale wyglądają całkiem zacnie więc tak też muszą smakować 😉
częstujcie się przepisem 🙂
Hejo 🙂 Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie 🙂
nie jadłam takich cudeńiek, ale wyglądają bardzo smakowicie 🙂
koniecznie spróbuj 🙂
Wiesz, że nigdy nie jadłam ravioli 🙁 Twoje wyglądają tak bardzo smakowicie, że z chęcią podebrałabym kilka 😀
Częstuj się 🙂
Podoba mi się kształt tych pierożków 🙂 No i cieniutkie ciasto – że nie wspomnę już o nadzieniu, bo to wiadomo, że pyszne !
Wiele czasu minęło zanim udało mi się osiągnąć taki efekt 😉 Zawsze powtarzam, że przygotowanie ravioli czy nawet naszych pierogów to sztuka 🙂
Jejku, ale apetycznie wygląda 🙂 Aż by się chciał człowiek wybrać do Włoch i siedząc w jakiejś klimatycznej knajpce, delektować się tym wyjątkowym smakiem!
To fantastyczne połączenie smaków 🙂